Izvor: eKapija | Srijeda, 26.08.2020.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investiciono-razvojna banka RS od početka godine odobrila gotovo 110 mil KM kredita

(Foto: Jat036/shutterstock.com )
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović razgovarala je, tokom radne posjete Investiciono-razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske, sa vršiocem dužnosti direktora IRB-a o tekućem poslovanju te institucije.

Konstatovano je da je Investiciono razvojna banka za sedam mjeseci ove godine ispunila godišnji plan plasmana. Planom rada predviđena sredstva za plasman sredstava na kreditnoj osnovi, iznosila su ukupno 110 mil KM, saopšteno je na sajtu Vlade RS.

Od početka 2020. godine do 29. jula Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila je ukupno 109,9 mil KM sredstava što je ostvarenje od 99,89% od planiranog za cijelu 2020. godinu. Bez obzira na otežane uslove rada i poslovanja zbog pandemije korona virusom, u navedenom periodu plasirano je za 19,1 mil KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći iznos plasiranih sredstava pravnim licima odnosi se na kreditne linije za preduzetnike i preduzeća 53,8 mil KM, te stambene kredite 36 mil. Na kreditne linije za poljoprivredu odnosi se 3,1 mil KM, na kreditne linije za jedinice lokalne samouprave 3,4 mil KM, 8 mil KM na linije za otkup potraživanja, te 30.000 KM na kreditne linije za početne poslovne aktivnosti.

Ministarka finansija se upoznala sa predstojećim aktivnostima Investiciono razvojne banke Republike Srpske u vezi sa promocijom kreditnih proizvoda po opštinama i gradovima u Republici Spskoj. Takođe, tokom susreta je bilo riječi o predstojećoj investicionoj konferenciji na temu "Privreda Republike Srpske – pravci razvoja", koja je planirana na godišnjicu osnivanja banka od 4. do 6. decembra ove godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.