NavMenu

Banjaluka-grad budućnosti - Uređaje koji pomažu invalidnim licima u prelasku ulice osmislilo Udruženje Infopart

Izvor: eKapija+ Srijeda, 26.08.2020. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: fru-fru/shutterstock)
Na nedavno završenom konkursu Grada Banjaluke i UNDP-a povodom kreiranja rješenja za projekat "Banjaluka-grad budućnosti" pristiglo je 58 prijava, a izabrano je deset za implementaciju u narednom periodu.

Ovim projektom, kako je i ranije najavljivano iz Uprave Grada Banjaluka, želi se krenuti dalje u primjeni rješenja za efikasno gradsko funkcionisanje, u cilju da Banjaluka postane "pametni grad" i time olaška svakodnevni život građana, a indirektno privuče nove investicije.


Udruženje omladine sa invaliditetom Infopart iz Banjaluke osmislio je rješenje kojim bi zvučnim semaforima bila pokrivena ruta od autobuske/željezničke stanice i obuhvatala bi kružni tok kod Lesnine, Delta planeta, studentskog kampusa, kružnog toka kod Addiko banke, zatim semafora kod Narodnog pozorišta, Banskog dvora, Gradske uprave i pošte.

- Pri planiranju rute imali smo na umu da osim građanima Banjaluke, olakšamo i kretanje osobama sa oštećenim vidom koje dolaze u Banjaluku - kažu iz Infoaparta za eKapijua.

Uređaji za zvučnu signalizaciju će biti dodatak postojećim semaforima, a njihov rad biće usklađen pomoću modernih digitalnih tehnologija. Uređaji koji će biti korišteni za davanje zvučnih signala prilikom promjene svjetla na semaforu imaće standardizovan zvuk koji će biti lako prepoznatljiv svim korisnicima.

- Važno je naglasiti da uređaji glasnoću zvučnog signala prilagođavaju okolnoj buci, te da su izrađeni da nesmetano rade u svim vremenskim uslovima. Osim ozvučavanja raskrsnica, za potrebe projekta će biti kreirana i aplikacija koja će pokazivati tačne lokacije semafora sa zvučnom signalizacijom za lakše snalaženje krajnjih korisnika. Ova aplikacija će biti pristupačna za korisnike pametnih telefona uz podršku čitača, tj. softvera koji danas imaju svi telefoni a služi da iščitava u sve ono što je na ekranu - pojašnjavaju iz Infoparta.


Ukupna vrijednost projekta je 35.053 KM.

- Ovim pilot projektom se nadamo da ćemo podstaći i grad da se u skorijoj budućnosti posveti i prilagođavanju ostalih raskrsnica zvučnom signalizacijom. Ubrzo slijedi potpisivanje ugovora sa UNDP-om, tako da već krećemo u realizaciju projektnih aktivnosti i nadamo se da ćemo do Nove godine uspješno implementirati ovaj pilot projekat.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.