NavMenu

Kod Bačke Palanke ovce uzgajaju u "plasteniku", uz korišćenje softvera

Izvor: Agroklub Srijeda, 26.08.2020. 08:31
Komentari
Podeli
Il de frans (Foto: Aleksandra Kekić)Il de frans
Selo Obrovac kod Bačke Palanke povezujemo sa Francuskom zbog ovčarstva, konkretnije, rase il de frans, koja je zastupljena u ovom selu. Korak dalje, kada je riječ o uzgoju ovaca u Obrovcu, otišao je preduzetnik Vladimir Mrđan - za svoju nesvakidašnju farmu primjenio je i kompjuterski program putem kog se i odvija upravljanje farmom.

Iako je sam startu imao svojih poteškoća, danas farma ovaca TDM-beee izaziva veliku pažnju. Mrđan je, krenuvši od naizgled obične ideje o novoj sferi svog poslovanja, u dvorištu porodične kuće napravio savremeni objekat namijenjen upravo uzgoju ovaca ove francuske rase.

- Razmišljajući kako da napravim najpovoljniji objekat za ovce, koji bi, pri tom, bio vrlo funkcionalan, prve ideje našao sam na internetu. Ovčari iz Kanade i, naravno, Francuske, imali su odlična rješenja, međutim, za naše uslove, veoma skupa - kaže on.

Plastenik za ovce?

Shodno tome, dobru ideju bilo je potrebno prilagoditi mogućnostima. Drug iz Obrovca koji pravi plastenike za povrće pritekao je Mrđanu u pomoć, i nastao je objekat za ovce koji izgleda kao plastenik. Za razliku od onog namijenjenog za gajenje povrća, ovaj namijenjen ovcama ima dvostruki sloj deblje plastične folije.

- Kasnije smo to unaprijeđivali. Dodavanje izolacije od kamene vune bilo je obavezno, na primjer, ali smo unijeli još neke, takoreći, novitete. Danas je taj prostor veoma komforan za stado koje u njemu boravi čitave godine. Ovaj ovčarnik dimenzija 70 sa 11,5 metara uspjeva da zadovolji sve kriterijume koji se tiču gajenja i ovaca i jaganjaca - navodi Mrđan.

Sistem za lakše upravljenje farmom

Dalje inovacije u poslovanju tiču se programa za softversko upravljanje farmom. Sagovornik Agokluba je, ponovo na internetu, vidio da postoji sistem koji bi mu olakšao upravljanje, i nije se libio da kontaktira dvojicu stručnjaka iz Sremske Mitrovice.

- Svaki proces u vezi sa ovčarstvom sada kontrolišemo putem softvera. On sadrži podatke o svakoj ovci i jagnjetu, prati informacije o svakoj veterinarskoj intervenciji ili lečenju. Uz to, u ovom programu vodi se evidencija o porijeklu grla. Takođe, softver ne vodi računa samo o ishrani, već obavlja i preciznu evidenciju troškova. Ovakva evidencija, uz redovne kontrole ultrazvukom, daje nam značajne informacije. Tako smo saznali da imamo veoma mali procenat neojagnjenih ovaca i uspjevamo da imamo oko 80% jagnjenja tri puta u dvije godine - pojašnjava.

Mrđan navodi ikakva je dinamika na ovoj nesvakidašnjoj farmi:

- Trenutno su, zahvaljujući softverskom upravljanju, na farmi angažovana dva radnika, uz povremenu pomoć još jednog, trećeg. Obaveze zaposlenih podrazumevaju hranjenje, pomoć oko jagnjenja, odvajanje jaganjaca, kontrola sjagnjenosti. Takođe, tu su i uredno vođenje papirologije na farmi kako bi se poklopilo sa matičnom službom, i svakako, redovno održavanje higijene objekta. Tri ili četiri puta godišnje čišćenje farme obavlja se mašinskim putem. U principu je celokupan posao na ovoj farmi isti kao i na svakoj drugoj.

Hranjenje je automatizovano, sa miks prikolicom u kojoj se sprema obrok od silaže, senaže i koncentrata koji se pravi na farmi i koji ima 18% proteina. To, kaže Mrđan, doprinosi uštedi na količini hrane koja se daje po grlu.

Tokom cijele godine jagnjad za prodaju

Farma ovaca TDM-beee trenutno broji oko 400 grla, a farma, uz to, ima i ratarsku proizvodnju namijenjenu sopstvenim potrebama, i proizvodi jagnjeće konzumno meso i priplodni materijal. Proizvođač iz Obrovca kaže da nemaju količine koje su dovoljne za tržište. Uglavnom se kupuje za ličnu upotrebu - za proslave, slave, svadbe i druge slične prilike.

- Najviše se traže jaganjci težine oko 35 kg, a mi smo uspjeli da napravimo da se svaki mjesec jagnji određen broj ovaca, tako da tokom cijele godine imamo jagnjad za prodaju. Cijena se kreće od 300 do 400 dinara za kilogram, a viša cijena je na snazi u vrijeme pojačane potražnje, dakle u toku praznika - kaže Mrđan.

Planovi za dalje, razumljivo da postoje, i očekivano se tiču proširenja farme.

- Imajući u vidu kapacitet ovčarnika, želja za proširenjem je ostvariva. Takođe je u planu i čipovanje svakog grla, što će doprineti lakšoj kontroli svega što smo već naveli. Od ovog posla je moguće živeti, ali treba dosta truda i rada, kako bi proizvodnja bila što bolja - zaključio je sagovornik Agrokluba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.