NavMenu

Obnova i dogradnja zgrade SANU do 2024. - Nova centralna multifunkcionalna dvorana za 350 posjetilaca (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 26.08.2020. 08:38
Komentari
Podeli
(Foto: Bureau Cube Partners)
Zgrada Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) u Knez Mihajlovoj ulici 35, posle 100 godina od izgradnje, biće obnovljena i dograđena.

Naime, u planu je kompletna obnova palate SANU ukupne površine od oko 18.000 m2, koja osim potpune rekonstrukcije fasade, dodatno uključuje i izuzetno izazovnu i kompleksnu, kako projektantsku tako i graditeljsku intervenciju.

Posle sprovedenog internacionalnog konkursnog i tenderskog procesa, predmetni posao izrade kompletne investiciono-tehničke dokumentacije, koja se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju Palate SANU, povjeren je konzorcijumu domaćih kompanija koji čine Bureau Cube Partners i AG Institut.

Autori idejnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje palate SANU su arhitekte Miodrag Mirković, Milan Rašković i Milan Lojanica.

Oni su, kako navode iz biroa Bureau Cube Partners za naš portal, nefunkcionalan i eksploataciono neupotrebljiv i devastiran atrijumski, tj. dvorišni dio palate SANU, idejnim rješenjem reorganizovali, projektujući na njegovom mjestu centralnu multifunkcionalnu, koncertnu dvoranu.

- Kapacitet dvorane predviđen je za 350 posjetilaca, sa centralnim dvoetažnim holsko, tj. galerijskim pročeljem, kao novim predvorjem ovog reprezentativnog zdanja - navode iz biroa.

Takođe, arhitekte su predloženim rješenjem, osim prostornih unapređenja realizovanih u okviru Galerije likovne i muzičke umjetnosti i Galerije nauke i tehnike, posebnu pažnju posvetili funkcionalnoj i tehničko-tehnološkoj reorganizaciji ključnih cjelina akademije počev od Biblioteke i Arhiva SANU, Svečanih sala i Spomen prostora i Instituta i Odeljenja SANU, Izdavačke delatnosti i Kabineta, do Ateljea i Centra za umetničku edukaciju.

Inače, završetak cjelokupne investiciono-tehnicke dokumentacije planiran je tokom marta 2021, kada se očekuje i građevinska dozvola.

- U skladu sa tim, pretpostavlja se da bi radovi mogli početi tokom 2021. godine, a do 2024. moguće ih je i kompletno završiti, čime bi se otvaranje rekonstruisanog objekta upriličilo upravo u godini u kojoj se obilježava jubilarna 100-godišnjica izgradnje palate SANU - kažu iz biroa Bureau Cube Partners za eKapiju.

Podsjetimo, zgrada u Knez Mihailovoj ulici, sagrađena je prema projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića, nastalom 1912. godine.

Zdanje akademije, predstavlja monumentalnu arhitekturu Beograda i veliki domet domaćeg građevinarstva s početka 20. vijeka a u katalog kulturnih dobara palata je upisana 1992. godine.

S.Petrović



Fotogalerija
Novi izgled zgrade SANU
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.