NavMenu

Koje promjene donosi novi Zakon o sportu RS?

Izvor: eKapija Utorak, 25.08.2020. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: melis/shutterstock.com)
Nakon 19 godina Republika Srpska dobila je novi Zakon o sportu koji će se početi primjenjivati od 1. januara 2021. Zakon je uredio neka od ranije gorućih problema i pitanja koja nisu bila regulisana i isti svakako predstavlja korak naprijed u razvoju sporta Republike Srpske.

Prestankom važenja Zakona o sportu iz 2002. godine prestaju da važe neka prevaziđena rješenja i pravila koja su nisu odgovarala stvarnom stanju tj. nisu mogla pratiti stalni napredak sporta i aktivnosti sportista, pa je novi Zakon izraz sadašnjeg stanja sporta u Republici Srpskoj sa težnjom države da se značaj sporta promoviše u najvećoj mogućoj mjeri.

Osnovna načela na kojima se zasniva novi zakon su proširena u odnosu na raniji zakon a svakako jedno od najvažnijih (novih) je sloboda izbora reprezentacije. Ovim načelom data je potvrda postupanju sportista iz Republike Srpske koji veoma često na međunarodnim sportskim takmičenjima nastupaju za reprezentaciju Srbije a sve u skladu sa Zakonom o ratifikaciji Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije.

Ništa manje značajno je i načelo posebne zaštite djece u sportu prema kojem su svi učesnici sportskog sistema Republike Srpske obavezni sa posebnom pažnjom suprotstavljati se i prijaviti sve vrste zloupotreba, zlostavljanja, diskriminacije i nasilja nad djecom u sportu. Zakon definiše učesnike u sportu kao: sportiste, sportske stručnjake, stručnjake u sportu, lica koja učestvuju u organizaciji ili vođenju sportskog takmičenja, udruženja građana i privredna društva.

Ono što će sigurno uticati na poboljšanje položaja sportista i zaštitu njihovih prava su jasno regulisana prava sportiste kao lica u radnom u odnosu sa razlikom između profesionalnog i sportiste amatera. Profesionalni sportista zasniva radni odnos sa sportskom organizacijom zaključivanjem ugovora o radu u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast rada i ugovorom o sportskom angažmanu. Periodična davanja iz ugovora o radu ili sportskom angažmanu predstavljaju platu profesionalnog sportiste. Radno vrijeme, odmori i odsustva profesionalnog sportiste prilagođavaju se režimu priprema, odnosno takmičenja.

Profesionalni sportista može biti privremeno upućen u drugu sportsku organizaciju ako da saglasnost, u pisanoj formi, i ako se o tome sporazumiju sportska organizacija sa kojom je u radnom odnosu ili je u sportskom angažmanu i sportska organizacija u koju se upućuje. Zakon je dalje regulisao ugovor o sportskom aranžmanu sportiste – amatera, ugovor o stipendiranju sportiste do 24. godine, zdravstveno osiguranje sportiste amatera, odgovornost za štetu koju pretrpi sportista ili je prouzrokuje drugom licu.

Uvedena je zakonska obaveza prema kojoj je sportska organizacija dužna da zaključi ugovor o osiguranju svojih sportista i lica koja obavljaju stručne poslove u sportu od posljedica nesrećnog slučaja za vrijeme obavljanja sportske aktivnosti. Osigurana suma na koju mora biti ugovoreno obavezno osiguranje po jednom sportisti ne može biti niža od 3.000 KM za slučaj smrti sportiste i 6.000 KM za slučaj trajnog gubitka opšte radne sposobnosti ili sposobnosti da se bavi sportskim aktivnostima.

Posebnu pažnju zakon je dao stručnom osposobljavanju i usavrašavanju sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu, licencama za rad u sportu kao i radu sa djecom.

Dva su osnovna oblika organizovanja sportskih organizacija i to su udruženje građana i privredna društva, a predviđeno je da riječ "klub" može biti korištena samo u nazivu sportske organizacije koja učestvuje u takmičenjima nadležnog sportskog saveza. Kod osnivanja i funkcionisanja sportskih organizacija kao udruženja građana neke od novina su: dispciplinski postupak članova, organi upravljanja upravni i nadzorni odbor kao obavezni organi u organizacijama sa preko 20 članova, član organa može biti samo lice koje član sportskog udruženja, sukob interesa, stečajni postupak nad sportskim udruženjem, sticanja dobiti osnivanjem privrednog društva i druge.

Zanimljiva činjenica je da stupanjem na snagu novog Zakona o sportu RS nekretnine upisane u javnim evidencijama kao državna, odnosno društvena svojina sa pravom korištenja i upravljanja u korist sportskog udruženja upisuju se kao svojina jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se te nekretnine nalaze.

Po ugledu na najpoznatije sportske organizacije i klubove u svijetu, koji sve češće postaju privatno vlasništvo, predviđene su i statusne promjene sportskog udruženja, transformacija sportskog udruženja u privredno društvo, te osnivanje sportskih organizacija kao privrednih društava i organizacije za obavljanje sportske djelatnosti. Poznato je da su sportske organizacije u regionu apsolutno zavisne od sponzora, dotacija a najčešće i pomoći države (lokalnih zajednica) bez obzira na stepen njihove popularnosti. Uspjeh sportske organizacije nije u svim slučavima ekvivalentan rastu prihoda.

(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Takođe ograničenje koje se odnosi na udruženja građana u pogledu sticanja dobiti razlog je što je u našem sportu još uvijek mali broj klubova sa privatnim učešćem. Radi aktivnijeg učešća članova/akcionara zakon je predvidio transformaciju sportskog udruženja u privredno društvo kao proces dobrovoljne statusne promjene pravne forme organizovanja iz sportskog udruženja u javno preduzeće organizovano u formi akcionarskog društva.


Kako bi se spriječile brojne zloupotrebe iz prethodnog perioda kod finansiranja programa i projekata iz oblasti sporta predviđen je povrat budžetskih sredstava u slučaju zloupotreba, a zakonom je osnovan i Savjet za razvoj sporta RS kao savjetodavno tijelo.

Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS preuzelo je na sebe obavezu da snosi troškove prethodnih sistematskih pregleda i periodičnih opštih i posebnih sistematskih pregleda jednom godišnje za sportistu do 18 godina, sportistu sa invaliditetom i kategorisanog sportistu, a zakonom je predviđen obavezan sistematski pregled najmanje za period od jedne godine i obaveza donošenja Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportista od strane Ministra.

U novom Zakonu zadržano je i sportsko priznanje Republike Srpske za sportiste koje ostvare dobre rezultate u seniorskim selekcijama sa jasnim obračunom finansijske naknade na koje sportista stiče pravo najranije nakon navršenih 40 godina (ranije 35 godina), a uvedene su nagrade za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta i nagrada za životno djelo.

Organizovanje sportskih priredbi povjereno je samo onim organizacijama koje su upisane u sportski registar sa jasnim obavezama, uslovima i zabranama za organizatore dok je kandidovanje za organizovanje međunarodnog sportskog takmičenja dozvoljeno samo uz uslove koji se prethodno moraju ispuniti.

Veliki značaj Zakon daje školskom i univerzitetskom sportu, sportskim objektima a novina je i da izgradnja, održavanje i korištenje sportskih objekata ili njihova rekonstrukcija i modernizacija može biti predmet koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama RS.

Upravni nadzor nad primjenom zakona vrši Ministarstvo, a inspekcijski nadzor Republička uprava za inspekcijske poslove putem inspektora kojima su data veće ingerencije u vršenju kontrole i inspekcije. Kazne za uočene nepravilnosti su visoke.

Novi Zakon o sportu Republike Srpske značajan je iskorak naprijed i potreba za njegovim donošenjem je neupitna, pa je neophodno u hitnom roku istom prilogoditi i ostale pozitivnopravne propise.

Tekst: Željko Vlačić, Advokatska firma Sajić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.