Izvor: eKapija | Utorak, 25.08.2020.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto je optimizacija važna za prodaju putem interneta?

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Rad na optimizaciji je efikasan način da vaš sajt postane vidljiv - da stvorite publiku i da generišete potencijalne klijente na vašem web sajtu.

Ali, kakav uticaj optimizacija ima na prodaju? Zašto je uopšte potrebno dovoditi publiku sa pretraživača?

Evo par brojki koje svjedoče o tome koliko je uloga pretraživača važna za prodaju:

- više od 70% ljudi započinje proces bilo koje kupovine pretragom na internetu

- 89% kupaca sprovodi onlajn istraživanje prije nego što obavi veću kupovinu

- 93% iskustava na internetu započinje na pretraživaču

Uloga internet pretraživača je neosporna, a rangiranje u prvim pogodcima na pretrazi je nešto što može da izdvoji jedan biznis u odnosu na drugi. Zato vam je neophodan SEO i dosljedno održavanje istog za vaš biznis.

U nastavku ćemo nabrojati neke od prednosti izvođenja optimizacije pretraživača na vašoj veb lokaciji i održavanja doslednog održavanja SEO aktivnosti.

Prednosti optimizacije na vašem sajtu

1. Niska cijena u poređenju sa PPC-om

Za razliku od PPC-a (pay per click) u kojem rezultati traju onoliko dugo koliko ulažete u reklamu, SEO predstavlja ulaganje čiji rezultati traju mnogo nakon što prestanete da ulažete u njega. Nakon redovnog ulaganja vremena u sjajan i strateški osmišljen sadržaj, kada se nađete na vrhu rezultata organskih pretraživača, možete da sjednete i da gledate kako saobraćaj dolazi na vaš sajt.

Problem sa PPC oglašavanjem PPC poput Google Advords - a sastoji se u tome da čim se potroši budžet, vaš saobraćaj se zaustavi. SEO je u osnovi poklon koji nastavlja da djeluje mnogo nakon što prestanete da ulažete u njega.

2. Dovodite isključivo ciljane posjetioce koje interesuje vaš proizvod ili usluga

Dok je PPC strategija agresivnija, uz posjetioce koji vam dolaze na sajt zahvaljujući optimizovanom sadržaju možete biti sigurni da su to posjetioci koji su na neki način zainteresovani za sadržaj. Ovo je potvrđeno činjenicom da ti posjetioci dolaze zahvaljujući originalnim ključnim riječima za koje se sami interesuju, dok u PPC-u to nije uvijek slučaj. Drugim riječima, sa optimizacijom generišete kvalitetnije lidove i to će vam potvrditi svaka marketing agencija.

3. Povjerenje

Jedna bitna stvar koju nudi isključivo SEO jeste poverenje. Sa stanovišta prosečnog korisnika, iako su plaćeni oglasi istaknutiji, prvi organski pogodci su oni u koje se ima više poverenja. Ista stvar je i sa stanovišta Googla koji nagrađuje samo one sadržaje u koji je uložen trud, rad i vreme.

Izrada sajta je takođe bitan aspekt

Imajući u vidu sve prednosti koje daje optimizacija, veoma je važno da se istakne da je za relevantne rezultate potrebno imati dobar i funkcionalan web sajt. Sa SEO-m se kreće dok se planira izrada sajta, a ako već imate sajt, ukoliko isti nije izrađen kako treba, nekada je lakše i isplativije da se napravi potpuno novi sajt nego da se popravlja postojeći.

Ukratko rečeno, rad na optimizaciji i povećanje organskog prisustva bi trebalo da bude jedan od vaših glavnih marketinških prioriteta jer će vam u krajnjoj instanci donijeti mnogo više potencijalnih rezultata nego bilo koja druga marketinška inicijativa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.