Izvor: Tanjug | Utorak, 25.08.2020.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ByteDance tuži Trampa zbog aplikacije TikTok

Ilustracija (Foto: Pixabay / konkarampelas)
Kineska kompanija ByteDance, vlasnik video aplikacije TikTok, tužiće administraciju predsjednika SAD Donalda Trampa zbog nastojanja da zabrani popularnu aplikaciju zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost.

Kineska kompanija tvrdi da ne predstavlja pretnju nacionalnoj bezbjednosti i da američka vlada nastavlja sa "predsjedničkom antikineskom političkom kampanjom", prenosi AP.

Kompanija je saopštila da vlada SAD djeluje bez dokaza i podnijela je tužbu saveznom sudu u Kaliforniji protiv Minstarstva za trgovinu, predsjednika Donalda Trampa i ministra trgovine Vilbura Rosa, rekavši da nastoji da spriječiti vladu da zabrani TikTok.

Tramp je u avgustu izdao dvije naredbe, podsjeća agencija. Najprije je 6. avgusta uveo veliku, ali neodređenu zabranu bilo kakve "transakcije" sa ByteDance-om, što stupa na snagu 20. septembra. Nedelju dana kasnije naredio je kompaniji da proda imovinu TikToka koja se nalazi u SAD u roku od 90 dana.

Inače, tužba TikToka se ne odnosi na nalog za prodaju.

Vlasnik aplikacije TikTok je u svojoj žalbi naveo da iako puni opseg naloga za zabranu 6. avgusta ostaje nejasan dok ga odjeljenje za trgovinu ne ispuni, nalog i dalje predstavlja "egzistencijalnu prijetnju za američko poslovanje TikToka".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.