NavMenu

Sedam vijekova proizvodnje stakla - Hoće li Murano preživjeti koronu?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 25.08.2020. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Clement Philippe/Unsplash)
Hoće li pandemija COVID-19 zadati posljednji udarac svjetski poznatoj proizvodnji stakla na ostrvu Murano, blizu Venecije, pita se dnevni list Il fato Kotidijano, koji donosi reportažu sa ostrva čuvenog po proizvodnji stakla.

Turista nema, radionice su zatvorene, prodavnice prepune neprodatih predemta, stazama uz kanale niko ne prolazi, zanatlije su zatvorile svoje radnje, i ugasile peći, piše list.

Na ostrvu gdje se sedam stoljeća proizvode, na isti način duvanjem uzarenoga stakla, predmeti koji se ističu svojom zanatskom ljepotom, od sićušnih perli i sličnih objekata do vrhunski umjetničkih predmeta, ovakvu sezonu niko ne pamti.

Muranisti već 15 godina imaju probleme, mnogi odlaze sa ostrva, staklarski zanat polagano odumire i aktuelna kriza izazvana pandemijom COVID-19, prijeti da zada posljednji udarac jedinstvenom vjekovnom zanatu.

Jedan od najpoznatijih majstora stakla na svijetu, Đanfranko Roseto je tek nedavno potpalio peć i otvorio radionicu, ali nije previše optimista:

- Mi hljeb zarađujemo zahvaljujući turistima, nema ih i bojim se da će mnoge moje kolege odlučiti da zauvijek zatvore radionice - kaže majstor Roseto.

Sva ekonomija na ostrvu Murano je bazirana na izradi i prodaji predemta od stakla.

- Ako ne radim ja, neće raditi ni onaj koji proizvodi tube za duvanje stakla, ako ne radimo nas dvojica, neće raditi ni prodavnica muranskog stakla, a u krajnjem slučaju ni mesar ni prodavac hljeba jer mi od njih kupujemo - kaže Roseto.


I Rafaela Lamberto, koja radi sa staklom od kada je imala 14 godina, a sada je pred penzijom, prvi put je zatvorila vrata svoje prodavnice. Brine je, kaže, od čega će živjeti tokom zime.

Ostrvo Murano je vijekovima bila nezavisna opština, taj status joj je bio potvrđen i u vrijeme Napoleana, i tek 1923. godine je ukinuta samostalnost Murana, a ostrvo je pripojeno Veneciji.

Priča o staklarima sa Murana datira od 1270. Godine, kada je odlučeno da staklarske radnje iz Venecije budu prebačene na ostrvo. Predmeti izrađeni u zanatskim radionicama na ostvru su prepoznatljivi po svojoj obradi i bojama pa otuda i zajednički naziv Murano, što je potvrda kvaliteta i autentičnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.