Izvor: Klix | Utorak, 25.08.2020.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro gradnja kružnog toka na trasi IX transverzale - Radovi vrijedni skoro 5 mil KM

(Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su juče dokument o realizaciji izgradnje kružnog toka u sastavu IX transverzale.

Riječje o Aneksu I Sporazuma o udruživanju finansijskih sredstava na ime izgradnje kružnog toka, odnosno realizaciji Projekta "Izgradnja gradske saobraćajnice IX transverzale sa objektom nadvožnjaka preko željezničke pruge – II faza", potpisan ranije.

Potpisnici ovog sporazuma su se usaglasili da će iz budžetskih 2020. i 2021. godine na ime realizacije pomenutog projekta osigurati 4,9 mil KM sa PDV-om.

Kružni tok će se nalaziti pokraj današnje željezničke stanice Alipašin most.

Prema ovom dogovoru, Ministarstvo i Direkcija će osigurati po 2 mil KM, a Općina Novi Grad 900.000 KM.

- Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca raspisati i tender za izbor izvođača radova na dionici spoja ove saobraćajnice, odnosno od kružnog toka do spoja sa ulicom Safeta Zajke i LOT-a 2C, tako da ćemo imati i tu jedno veće gradilište - objasnio je ministar Kalem.

Dodao je da je pri kraju i projektno rješenje kada je u pitanju XII transverzala, što će umnogome unaprijediti cestovnu infrastrukturu u Kantonu Sarajevo.

Semir Efendić rekao je da ukupan ugovor za izgradnju IX transverzale, najvećeg saobraćajnog projekta na prostoru Općine, iznosi oko 15 mil KM, a da je do sada realizirano blizu 10 mil KM.

- Most na IX transverzali je završen, ali da bi bio u funkciji potrebno je da se izgradi kružni tok. Prema projektnom rješenju, na kružnom toku neće biti saobraćaja pješaka, on će se odvijati ispod kružnog toka. Sa izvođačem radova je već zaključen okvirni ugovor i vrlo brzo očekujemo početak njegove izgradnje, kao i zadnje faze izgradnje IX transverzale - rekao je načelnik Efendić.

Kazao je da je za kompletnu realizaciju potrebno još da Skupština KS donese odluku o okvirnom preseljenju objekata privremenog karaktera koji se nalaze na trasi IX transverzale, a koji zauzimaju i dio budućeg kružnog toka.

- Bez obzira na to radovi mogu početi, ali da bi bili dovršeni biće potrebno da se riješi pitanje tih objekata. Očekujemo da se uskoro na Skupštini KS nađe i ovo pitanje - naglasio je načelnik Efendić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.