Izvor: BHRT | Ponedjeljak, 24.08.2020.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usljed zatvaranja granica - Prerađivači povrća prodali sve zalihe

Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)
Iako se većina poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini žali na loš plasman proizvoda zbog pandemije koronavirusa, oni proizvođači koji su ugovorili plasman imaju sezonu bolju nego prethodnih godina.

Među rijetkima koji nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća, koji kažu da su zbog zatvaranja granica uspjeli da prodaju sve zalihe proizvoda.

Umjesto iz Sjeverne Makedonije i susjedne Srbije i uvoznog povrća, u prerađivačkim kapacitetima u Semberiji ove godine će se prerađivati paprika, paradajz, krompir, luk i drugo povrće iz Semberije, sa semberskih njiva i iz semberskih plastenika.

Nasir Karijašević iz Janje proizvodi luk, papriku i krompir za sigurnog kupca. Kako kaže, preorjentisao se na ugovorenu proizvodnju i na taj način se sačuvao od veće štete.

- Paprika mi je dobra, luk je zadovoljavajući, ali je tržište loše, teško ide. Krompir mi je, takođe, dobar, zadovoljan sam - kazao je Karijašević.

Među rijetkima koji tokom pandemije nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća koji su, zahvaljujući zatvaranju granica početkom godine, uspjeli da prodaju čak i zalihe.

- Možda zahvaljujući nesretnoj koroni, uspjeli smo da se riješimo zaliha iz prethodnih godina jer su putevi bili zatvoreni i kineska roba nije mogla da dođe na naše tržište - kazao je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike za preradu povrća.

Uz to, zbog pandemije je povećana potražnja za domaćom sirovinom, ali i plan proizvodnje.

- Ove godine imamo ambiciozne planove. Ugovorili smo na 82 hektara proizvodnju, očekujmemo ove godine da ćemo preraditi 3.000 tona krompira, 1.000 tona mrkve i 2.000 tona paštrnjaka. Sirovinu kompletnu smo obezbijedili sa područja Semberije - dodao je Pejić.

Poljoprivrednike sa prerađivačima povezuje poljoprivredna zadruga Agrofarmer u Janji. Dogovorena proizvodnja za poznatog kupca jedini je siguran način plasmana i garant opstanka poljoprivrede, sa koronom ili bez nje, poručuju iz ove zadruge.

- Očekujemo dobru rodnu godinu. Planiramo 2.500 hiljade tona krompira, paprike oko 300 tona i paštrnjaka 200 tona - kazao je Mujo Bogaljević.

Plan za naredni period je povećati obim proizvodnje i potpuno zadovoljiti potrebe domaćih prerađivača za sirovinom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.