NavMenu

Univerzitet u Hamburgu daje stipendiju od 1.600 EUR onima koji ne žele raditi ništa

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 24.08.2020. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: bernie_moto_photo/shutterstock.com)
Univerzitet likovnih umjetnosti u Hamburgu polazi od toga da nije lako ne raditi ništa u životu, pa je tako došao na ideju da "testira" Nijemce.

Oni, naime, nude tri stipendije u vrijednosti od 1.600 EUR onima koji podnose zahtjev za to da ne rade ništa.

Podnosioci mogu da pošalju prijave anonimno do 15. septembra, ali proces dobijanja novca nije tako jednostavan: moraju da ubijede "porotu" da je njihovo izabrano područje "aktivne neaktivnosti" - relevantno. Prijava koju popunjavaju ima samo četiri pitanja:

1. Šta ne želite da radite?
2. Koliko dugo to ne želite da radite?
3. Zašto je bitno da to ne radite?
4. Zašto ste baš vi prava osoba da to ne radite?

Univerzitet kaže da želi da se fokusira na tzv. aktivnu neaktivnost, koju nije lako postići. Kako se dalje navodi, "ovaj program stipendiranja nije šala, već eksperiment sa ozbiljnim namjerama". Ideja koja se krije iza projekta vezana je za vrijednovanje uspjeha u današnjem društvu.


Stipendija će biti isplaćena tek nakon što kandidat preda izvještaj o stečenom iskustvu tokom perioda kada nije radio, a rok za to je polovina januara iduće godine. Treba napomenuti da su podnosioci zahtjeva slobodni da odrede dužinu neaktivnosti.

- Ako kažete da nećete spavati, to možete učiniti samo nekoliko dana. Ali, ako kažete da ne idete u kupovinu, to biste mogli da izdržite mnogo duže - kaže autor projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.