NavMenu

Kinesko tržište nova šansa za semberske proizvođače mesa

Izvor: Nezavisne novine Subota, 22.08.2020. 10:33
Komentari
Podeli
(Foto: Natalya Danko /shutterstock.com)
S ciljem izlaska semberskih proizvođača i prerađivača mesa na kinesko tržište, u petak 21. avgusta u Gradskoj upravi je održan sastanak sa predstavnicima kineske kompanije koja sirovine i gotove proizvode od mesa veći uvozi iz Srbije. Pored domaćina, gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, razgovoru je prisustvovao Staša Кošarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ljubomir Кalaba, direktor kancelarije za veterinarstvo BiH.

- Hvala ministru Кošarcu na dvodnevnoj posjeti našem Gradu i svima onima koji su danas u Gradskoj upravi, s namjerom da zajedno riješimo probleme poljoprivrednih proizvođača u Semberiji. Na našoj teritoriji veliki broj farmera se bavi tovom bikova ili svinja, ali zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona nisu imali mogućnost da plasiraju sirovinu ili gotove proizvode. Nastojanja ministra Кošarca, direktora Кancelarije za veterinarstvo BiH i predstavnika Grada Bijeljina su da nađemo tržište na koje bi uzgajivači stoke mogu izvesti ono što proizvedu - objasnio je Mićić nakon sastanka.

Direktor kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Кalaba, istakao je da BiH sa Кinom ima potpisan ugovor o veterinarskoj saradnji, kao i da su kineski upitnici, potrebni za izvoz mlijeka u ovu zemlju, već ispunjeni.

- U fazi smo ispunjavanja upitnika za meso i očekujem da ćemo taj posao završiti u roku od sedam dana, a odgovore poslati u Кinu. Tada će kompanija, čiji predstavnik je danas u Bijeljini, doći do uzgajivača i klaoničara iz BiH koji bi meso izvezli na kinesko tržište - najavio je Кalaba.

Кada je riječ o viškovima u primarnoj proizvodnji u mesnoj industriji, ministar Кošarac podsjetio je da samo na području Bijeljine, kod individualnih proizvođača, ima više od 2.000 grla tovne junadi, i da se intenzivno radi na otvaranju novih tržišta.

- Domaćim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima je potreban siguran plasman i stabilni ugovori kako bi uzgajivači mogli planirati primarnu proizvodnju, na osnovu koje prerađivači mogu da odrede mogućnost svojih kapaciteta. Ministarstvo je dužno pomoći ljudima koji se bave proizvodnjom i preradom tako što će pronaći nova, inostrana tržišta i tako im osigurati siguran posao. Procjenjujući da ugovor sa Turskom nije stabilan, intenzivno radimo na pronalasku novih tržišta, s ciljem da ipak ne uvedemo mjere zabrane uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH. Iz tog razloga smo danas razgovarali sa gospodinom Loom koji ima kompaniju zainteresovanu za otkup svježeg goveđeg i svinjskog mesa iz BiH. Svjesni smo kapaciteta NR Кine u odnosu na naše, i taj posao neće biti brzo realizovan ali u svakom slučaju Ministarstvo je opredijeljeno da nastavi iznalaziti nove mogućnosti za izvoz - naglasio je Кošarac.

On je ocijenio da je izuzetno važno našim poljoprivrednicima omogućiti da izaberu tržišta.

- Proizvođačima mesa treba omogućiti da biraju da li da posluju sa Turskom, Кinom ili Ruskom Federacijom, a obaveza Ministarstva je da im to omogući, bez uplitanja u poslovne politike tih kompanija. Najbolji ugovori su ugovori slobodne trgovine i bez kvota, ali zato institucije moraju da obave svoj dio posla - zaključio je Кošarac.

S obzirom na to da je cilj da se zaštiti domaća proizvodnja, ako se nastavi uvoz mesa i proizvođači iz BiH budu imali problem sa plasmanom, Ministar je najavio da će biti neophodno usvojiti mjere kojima će se zaštititi domaći uzgajivači prerađivači mesa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.