NavMenu

Po poljskoj recepturi staroj više od sto godina - Eko-sapuni Kanjski iz Prnjavora osvajaju tržišta

Izvor: poljoprivreda.ba Nedjelja, 23.08.2020. 15:08
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: EVGENIYA68/shutterstock.com)Ilustracija
Umjesto proizvodnje sira od kozijeg mlijeka te ostalih mliječnih proizvoda, porodica Kanjski iz Prnjavora odlučila je pokrenuti proizvodnju eko-sapuna na bazi kozijeg mlijeka. Prvi sapuni po recepturi staroj više od sto godina, a koju je u Prnjavor iz Poljske donijela prabaka, porodica Kanjski napravila je prije gotovo deset godina, piše portal poljoprivreda.ba.

- Prvi sapun za upotrebu proizveden je 2012. Recept je od prabake i ima nekih malih odstupanja. Uz kozije mlijeko te maslinovo ulje, naši sapuni su nezamislivi bez našeg eko-bilja. Počevši od kukuruza bijelca, mente, kamilice..., koje sami proizvodimo. Naš premium sapun, koji je i najprodavaniji na tržištu, s dodatkom je biljnog uglja koji sami proizvodimo. On ima poruku koju nosi na ambalaži - deset mlađa - govori Ivan Kanjski, inače ugostitelj po struci, koji ističe da je još od osnovne škole želio da bude poduzetan i samostalan.

Dodaje da je cijela porodica uključena u proizvodnju sapuna od kozijeg mlijeka.

- Tu su moja dva mlađa brata, Igor, koji završava pravni fakultet, i Marko, koji je još u osnovnoj školi. Ipak, glavni adut su majka Ljubica i otac Josip. Da njih nema, ne znam koliko bi ova priča uspjela - ističe Kanjski.

Dodao je i da ako ne mogu sami da proizvedu neki od sastojaka sapuna, to uvezu ali od dobro poznatih izvora. Kao primjer navodi maslinovo ulje, koje je uz mlijeko jedan od glavnih sastojaka, a nabavljaju ga sa otoka Pašmana u Hrvatskoj.

Da bi se došlo do finalnog proizvoda onako kako ga porodica Kanjski proizvodi, potrebno je i do 25 dana, a u paleti je sedam vrsta ručno rađenih proizvoda plus prnjavorski melem.

- Melem je naš posljednji proizvod. Dosta ga uzimaju za poklon i kao prezentacija Prnjavora kao male Evrope - kaže Ivan Kanjski.

Učestvovanje na sajmovima pokazalo se kao najbolji vid reklame i prodaje, pa je tako danas u više od 300 apoteka širom BiH moguće pronaći njihove proizvode. Sapuni porodice Kanjski stigli su čak i do Čilea i Australije. No, u širenje posla, kaže Kanjski, idu obazrivo.

- Tržišta su prezasićena raznim proizvodima, a mi imamo specifičan proizvod. Imamo do sada dosta pozitivnih povratnih informacija i nikako ne bismo željeli da to pokvarimo. Tako da idemo obazrivo i polako. Imamo dosta upita prvenstveno za Hrvatsku i već nešto s našim partnerima radimo. Imamo i dosta naših internih kupaca koji privatno kupuju sapune za Švicarsku, Njemačku, Italiju... Mi svaki mjesec neku količinu pošaljemo, ali to su neznatne količine, no imamo tamo kupce. Tako nas je preko društvenih medija pronašao i kupac u Australiji, Čileu. Imali smo i upite da naše proizvode šaljemo i u Dohu - kaže Kanjski.


Pomoć opštine

Naglašava da bi država trebala obratiti više pažnje na mlade ljude koji su se odlučili da ostanu u BiH i da stvaraju novu vrijednost.

- Tu su veliki napori i ulaganja, te država treba da animira mlade ljude da oni probaju ovdje ostati i opstati. Država bi tu mogla puno više i značajnije raditi. Međutim, ne mogu očekivati da država rješava sve moje probleme. Ja moram sam da se uhvatim u koštac s njima, a država tu treba da bude vjetar u leđa. Moram istaći pomoć našeg načelnika Darka Tomaša, koji je čuo za nas i pitao "kako mogu pomoći". Uzeo je za Opštinu Prnjavor određeni iznos sapuna. Nije svemoguć, ali dao nam je podršku - dodaje Kanjski.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.