Izvor: eKapija | Petak, 21.08.2020.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VE Podveležje dobila upotrebnu dozvolu za transformatorsku stanicu

(Foto: EP BiH)
Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK izdalo je 10. avgusta 2020. godine, pravosnažnu Upotrebnu dozvolu Elektroprivredi BiH za transformatorsku stanicu TS 110/30 kV, izgrađenu na lokalitetu Podveležje za potrebe plasmana električne energije Vjetroelektrane Podveležje u prijenosni elektroenergetski sistem BiH.

Kako je saopšteno iz EP BiH, dozvola je izdata na osnovu nalaza stručne Komisije za tehnički pregled, imenovane od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, koja je uviđajem u kompletnu dokumentaciju dostavljenu od strane JP Elektroprivreda BiH i izvršenim tehničkim pregledom izvedenog objekta utvrdila da je transformatorska stanica izgrađena u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom, važećim tehničkim propisima, normama i standardima.

Elektroprivreda BiH je u realizaciju Ugovora o izgradnji transformatorske stanice i srednjenaponskog kablovskog raspleta investirala 9,5 mil KM (sa PDV-om). Građevinske i montažne radove obavile su kompanije Amitea Mostar i Elektrocentar Petek Tuzla, uz nadzor stručnog osoblja Elektroprivrede BiH.

Zahvaljujući izgradnji priključnog 110 kV dalekovoda, koji je realizovan u sklopu ugovora između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH, transformatorska stanica na Podveležju biće priključena na prijenosnu mrežu i njom će se upravljati iz dispečerskog centra u Poslovno-tehničkoj zgradi Elektroprivrede BiH u Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.