Izvor: Nezavisne novine | Petak, 21.08.2020.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BlackBerry ponovo na globalnoj sceni

(Foto: YouTube/Screenshot)
Kanadska kompanija BlackBerry prije nekoliko godina povukla se sa tržišta mobilnih telefona. Umjesto na hardver, fokusirali su se na softver (sa naglaskom na bezbjednosne softvere).

Umjesto proizvodnje sopstvenih telefona, licencu za brend BlackBerry prodali su kompaniji TLC koja je, nakon predstavljanja nekoliko telefona (BlackBerry KeyOne, BlackBerry Key2), početkom ove godine objavila kako više neće obnavljati licencu, što je značilo i kraj za BlackBerry telefone. Barem se tada tako činilo.

Međutim, jedan broj BlackBerry nostalgičara kojima su i dalje draže hardverske tastature ipak ima razloga za slavlje, jer će se sljedeće godine na tržištu pojaviti novi telefoni tog brenda. Naravno, imaće i klasičnu QWERTY tastaturu.

Kako je objavljeno iz kompanije OnwardMobility, oni i BlackBerry dogovorili su se oko korišćenja licence za taj brend, a postigli su dogovor i s kompanijom FIH Mobile, oko proizvodnje novih telefona, prenosi Zimo.

O prvom uređaju poznate su samo tri stvari - imaće hardversku tastaturu, podršku za 5G i na američkom i evropskom tržištu trebalo bi da se pojavi tokom sljedeće godine.

Informacije o veličini ekrana, OS i cijeni još nisu poznate.

Jedan od razloga ovog (neočekivanog) povratka kompanije BlackBerry je - korona virus. Naime, kako su mnogi počeli da rade od kuće, izvršni direktor kompanije Onward Mobility Piter Frenklin smatra da će ljudima trebati što sigurniji telefoni, pa tu vidi svoju šansu na tržištu, piše Android Authority.

Vjeruje se da će hardverska tastatura omogućiti ljudima bolju produktivnost, odnosno moći će brže da pišu mejlove i poruke, pa možemo očekivati kako će se uz telefon isporučivati i BlackBerry sigurnosni softver.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.