Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.08.2020.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo turizma FBiH traži moratorij na kredite za hotelijere i otvaranje granica

(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je niz sastanaka s direktorom Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasminom Mahmuzićem s kojim je razgovarala na koji način pomoći turističkim radnicima, posebno hotelijerima u Federaciji BiH.

Đapo je od direktora Mahmuzića tražila da svim hotelijeraima bude omogućeno uvođenje moratorija na kredite koje imaju kod banaka, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Hotelijerstvo je jedna od najpogođenijih oblasti u vrijeme pandemije koronavirusa, zbog čega mu je potrebna i posebna pomoć.

- Tražila sam najmanje godinu dana moratorija na kredite koje su uzeli hotelijeri. S obzirom na to da je većina ušla u velike investicije i da imaju ogromne rate kredita, a nemaju posla i da su u nezavidnom položaju zbog zatvorenih granica, mislim da su zahtjevi opravdani. S tim se složio i direktor Agencije za bankarstvo Mahmuzić, koji nam je obećao da će ova agencija uzeti u obzir trenutno stanje u kojem se nalaze hotelijeri - rekla je ministrica Đapo.

Prema njenim riječima, zahtjevi za uvođenje moratorija proistekli su iz direktnih svakodnevnih sastanaka koje kao ministrica održava s hotelijerima.

Ministrica Đapo još jednom je pozvala Vijeće ministara BiH da otvori granice za državljane Republike Turske, i drugih zemalja sa istoka, a s ciljem omogućavanja dolaska turista i pokušaja da se koliko-toliko spasi turistička sezona u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.