NavMenu

Suzlon za vjetropark Ivan sedlo nabavlja manje turbina veće snage

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 20.08.2020. 09:37
Komentari
Podeli

(Foto: ekapija.com)
Danska kompanija Suzlon je preko svoje firme u BiH zatražila još jednu ekološku dozvolu poslije revizije projekta vjetroelektrane za lokaciju u blizini Sarajeva. Suzlon je saopštio da će se pogon Ivan sedlo sastojati od pet umjesto 12 jedinica.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma Bosne i Hercegovine objavilo je da je Suzlon Wind Energy BH podnio zahtjev za ekološku dozvolu za planirani vjetropark Ivan sedlo. Zainteresovani mogu da pošalju primjedbe i sugestije do 25. avgusta.

Bilo je planirano 12 turbina i preduzeće je prije dvije godine dobilo ekološku dozvolu, ali sada je prepravilo dokumentaciju i nova verzija je sa pet turbina proizvođača Siemens Gamesa. To znači da će se obim zahvata u prostoru smanjiti i to je značajno sa aspekta zaštite okoline i ublažavanja devastacije prirodnog stanja, navela je podružnica kompanije Suzlon Wind Energy iz Danske.

Napomenula je da planirani kapacitet postrojenja koje treba da se postavi jugozapadno od Sarajeva ostaje 25 megavata. Firma je interesovanje za projekat izrazila još 2008. godine. U međuvremenu je odbacila varijantu s 22 turbine, a poslije toga i mogućnost da instalira 19 jedinica ukupne snage 39,9 megavata.

Kanton Sarajevo i Suzlon su u maju 2018. za vjetropark potpisali tridesetogodišnji koncesioni sporazum. U to vrijeme, lokalne vlasti su procjenjivale investiciju na 30 mil EUR. Rezultati testova na planinskom prevoju Ivan sedlo pokazali su prosječnu brzinu vjetra od 7,7 metara u sekundi.


Agregati će imati međusobni razmak od barem tri stotine metara, navela je kompanija u svojoj izjavi o mjerama za smanjenje štetnog uticaja na lokalnu floru i faunu. Turbine će biti građene na između 1.172 i 1.526 metara iznad nivoa mora, stoji u dokumentu.

Projektanti su zamislili da se sistemi Siemens Gamesa SG 5.0-145 postave na tornjeve od 102,5 metara, a prečnik će biti 145 metara, saopštio je Suzlon i dodao da će vjetropark imati godišnji učinak od 78,3 gigavat-sata. Najbliža naselja su Mrkajići, Vukovići i Bradina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.