NavMenu

Uskoro uklanjanje kasarne u Tešanjskoj radi izgradnje Prve transverzale - Do kraja avgusta pretkvalifikacioni tender za radove na tunelu Kobilja Glava

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.08.2020. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
U srijedu, 19. avgusta, je održana redovna sjednica Tima za praćenje realizacije projekta Prve transverzale. Sjednicom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a tokom sastanka su razmatrane aktuelne informacije vezane za pripremu dokumentacije i početak gradnje.

Na sastanku je konstatovano da se tokom ove i početkom naredne sedmice očekuje konačno rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa u zgradi poznatoj kao kasarna, te pratećih objekata na adresi Tešanjska 21 i 23.

Time će biti ispunjeni preduslovi za uklanjanje objekata, a početak radova na njihovom uklanjanju očekuje se krajem naredne sedmice.

Također je Tim za praćenje realizacije ovog projekta informisan da je uložena žalba na izbor izvođača radova na prvom dijelu Prve transverzale, te se očekuje da Ured za žalbe BiH urgentno riješi ovu žalbu, uvažavajući javni interes za gradnju ove dionice, saopšteno je iz Press službe Vlade KS.

Ovom prilikom je konstatovano i da je neophodno ubrzati izdavanje konačnih saglasnosti kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, kao i Elektroprivrede i Elektrodistribucije za početak gradnje.

Predstavnici općina Centar i Novo Sarajevo obavijestili su učesnike sastanka da još uvijek nije okončana parcelacija zemljišta na predmetnoj dionici, zbog ponovne žalbe firme Penny Plus, zbog čega su dogovoreni neophodni koraci u vezi s rješavanjem ovog pitanja.

Najavljeno je također da su stvoreni uslovi da se do kraja ovog mjeseca raspiše pretkvalifikacioni tender za izvođenje radova na tunelu Kobilja Glava, a prema pravilima EBRD-a, iz čijih kreditnih sredstava će se finansirati njegova gradnja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.