NavMenu

U RS prebijeno 15 mil KM dugova firmi - Mnogi i dalje izbjegavaju da prijave obaveze

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 20.08.2020. 08:43
Komentari
Podeli

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj rasteretili su se za oko 15 mil KM obaveza i potraživanja na petoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 549 učesnika.

- Učesnici mogu do sutra do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 18. avgusta. Nakon ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe za Glas Srpske da je rezultat ove kompenzacije za nijansu bolji od prethodnog, ali da je to i dalje daleko od onoga kako bi moglo biti kada bi svi privrednici i javni sektor poštovali zakon i prijavljivali se na kompenzacije.

- I dalje treba pozivati privredna društva da učestvuju u kompenzacijama. Za mnoge je to nekako i dalje imaginarno, i kao da ne vide nikakvu korist u tome, jednostavno zaziru od multilateralnih kompenzacija. Treba da uradimo analizu ili čak anketu da vidimo šta je razlog što se ne prijavljuju - rekao je Račić.

Dodao je da i sve druge institucije uključene u ovaj sistem treba da se uključe i sugerišu privredi i javnom sektoru da je neprijavljivanje obaveza putem multilateralnih kompenzacija zapravo kršenje zakona.

U tri redovne i jednoj dodatnoj kompenzaciji koje su održane od početka godine "prebijeno" je ukupno 91,86 mil KM obaveza i potraživanja, dok je ukupan iznos kompenzovan u svih 20 proteklih kompenzacija 872,09 mil KM.

Rekordan rezultat postignut je na prvoj multilateralnoj kompenzaciji koja je održana 2015. godine. Obaveze i potraživanja tada je kompenzovalo 1.350 učesnika i to u iznosu od 164,26 mil KM.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.