Izvor: Nedeljnik | Četvrtak, 20.08.2020.| 08:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tretman medom efikasniji od antibiotika u liječenju kašlja i prehlade?

Med može biti bolji od konvencionalnih tretmana u liječenju kašlja, zapušenog nosa, bolova u grlu, pokazuje naučna studija, a prenosi Gardijan. Uz to, riječ je o jefitnoj i lako dostupnoj supstanci koja gotova da nema nikakvih nuspojava.

Ljekari bi med mogli preporučivati kao adekvatnu alternativu antibioticima, koji se često propisuju za takve infekcije, iako nisu potpuno efikasni, rekli su naučnici sa Univerziteta u Oksfordu.

Infekcije gornjih disajnih puteva (URTI) utiču na nos, grlo, glasne žice i vazdušne prolaze (bronhi) koje vode iz dušnika u pluća.

Postoje podaci da se med koristi u liječenju bolesne djece, a dugo se upotrebljava i kao kućni lijek za liječenje kašlja i prehlade. Međutim, dokazi o njegovoj efikasnosti protiv niza simptoma gornjih disajnih puteva kod odraslih nisu sistematski preispitivani.

Da bi se pozabavili ovim problemom, naučnici su pregledali baze podataka relevantnih studija uporedivši med i preparate koji su ga uključivali kao sastojak sa uobičajenim načinom njege – uglavnom antihistaminicima, ekspektoransima, sredstvima za suzbijanje kašlja i lekovima protiv bolova.

Otkrili su 14 djelotvornih kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo 1.761 učesnika različitog uzrasta.

Analiza podataka studija pokazala je da je med bio efikasniji u eliminisanju simptoma bolesti od uobičajene njege, posebno učestalosti i jačine kašlja. Dvije studije su pokazale da simptomi traju jedan do dva dana manje među onima koji su liječeni medom.

Međutim, naučnici Hibatulah Abuelgazim sa Medicinske škole Univerziteta u Oskfordu, Šarlot Alburi i Džozef Li iz "Nuffield" dobrotvorne organizacije primjetili su da je med kompleksna supstanca, a ne jednoličan proizvod.

Takođe su istakli da su samo dvije studije uključivale placebo i napomenuli da je potrebno uraditi više takvih studija prije nego što se donesu definitivni zaključci.

- Infekcije gornjih disajnih puteva su najčešći razlog za propisivanje antibiotika. Ipak, budući da je većina URTI virusna, upotreba antibiotika je i neefikasna i neprimjerena - rekli su autori studije za časopis "BMJ Evidence Based Medicine".

Oni sugerišu da bi med mogao da pruži pogodnu alternativu kada ljekari žele da propisuju nešto što je sigurno za liječenje simptoma gornjih disajnih puteva.

- Med je često korišćen kao lijek i to je dobro poznato pacijentima. Takođe je jeftin, pristupačan, ne može lako da se pokvari. Kada lekari propisuju terapiju za liječenje bolesti URTI (gornjih disajnih puteva), preporučujemo da to bude med, kao alternativa antibioticima - navode autori studije.

- Med je efikasniji i manje štetan od uobičajenih alternativnih metoda liječenja i budući da je otporan, njegovi neželjeni efekti su gotovo nepostojeći - zaključuju autori studije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.