Izvor: eKapija | Srijeda, 19.08.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Centar Sarajevo podržala biznise 26 mladih ljudi

(Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić potpisao je 17. avgusta ugovore sa 26 najbolje rangiranih kandidata koji su na osnovu tri javna poziva dobili podršku te lokalne zajednice za pokretanje vlastitih biznisa, navedeno je na općinskom sajtu.

Ajnadžić je istakao da će Općina Centar nastaviti i dalje podržavati taj projekt.

Svi kandidati su osim finansijske podrške dobili i podršku u vidu obuke u poduzetništvu i mentorske podrške. Osim njih 26 kojima je odobrena finansijska podrška, nefinansijsku podršku dobilo je još oko 50 prijavljenih kandidata.

Ukupno je za biznis planove za navedene tri grupe izdvojeno oko 320.000 KM.

Prvi Javni poziv je objavljen u februaru ove godine, u sklopu projekta Mreža podrške poduzetništvu u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH i Udruženjem trenera CEFE u BiH i on je duže trajao zbog pojave koronavirusa i kroz taj poziv podržane su tri najbolje poslovne ideje.

Drugi poziv se odnosio na finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima iz budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih i kroz taj poziv podržano je 17 najboljih poslovnih ideja.

Treći poziv je "Pokreni svoj IT biznis" objavljen u sklopu projekta "Sarajevo – Centar poduzetništva", a koji su podržali EU, GIZ, UNDP i ILO, kroz koji je podržano šest najbolje ocijenjenih kandidata, saopćeno je iz Općine Centar.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.