Izvor: Agroklub | Srijeda, 19.08.2020.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Razvijen robot AI Virgo za berbu različitih plodova (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Sudeći po svemu, pandemija je ubrzala usvajanje robotike i automatizacije. Razlozi su jasni - mašine ne mogu da se zaraze niti prenositi viruse na isti način kao ljudi.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane su vodeći trend u robotici, pa stoga nije ni čudno da startup AI Root koji je već zadobio pažnju svjetskih medija najavljuje novi krug finansiranja. Dobili su 7,2 mil USD od raznih investitora za razvoj svojih robota za berbu, povećavajući kapital kompanije na 9,5 mil USD.

Ova kompanija sa sjedištem u Bostonu nije jedina koja razvija ovakve berače, ali ono što Rutovog robota pod nazivom AI Virgo izdvaja od ostalih je to da nije specijalizovan isključivo za berbu jedne kulture. Njegov poseban dizajn omogućuje berbu različitih plodova.

Prve lansirane verzije fokusiraće se na berbu paradajza, a moći će da beru i druge plodove poput krastavaca, paprika, jagoda i slično.

Dvije kalifornijske farme već koriste ovaj sistem, a žele da instaliraju dodatne robote i u svojim postrojenjima u SAD-u i Kanadi kako bi bili konkurentni tokom porasta potražnje prouzrokovane virusom korona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.