NavMenu

Uskoro izrada glavnog projekta i tender za prioritetnu dionicu obilaznice oko Budve

Izvor: Mina Ponedjeljak, 17.08.2020. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssguy/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, saopštio je da je za prethodne četiri godine puno posla odrađeno u svim oblastima saobraćaja i dodao da je zadovoljan rezultatima rada čitavog tima i kolektiva na čijem je čelu bio.

- Ciljevi koje smo na početku zacrtali realizovali smo u najvećem dijelu. Okolnostima, na koje nijesmo mogli uticati, prilagodili smo se na najbolji način, a sve sa ciljem zaštite interesa države i interesa građana - kazao je Nurković Pobjedi.

On je dodao da je puno posla odrađeno u svim oblastima saobraćaja.

- Bilo je puno izazova, dilema, promjena situacija, tržišta, okolnosti. Ova godina donijela je izazove sa kojima se ranije nijesmo suočili, ali ih nijesmo mogli ni predvidjeti. Rješenja koja smo donosili i način na koji smo odgovorili izazovima rezultat su rada i brzog djelovanja kako cijelog kolektiva resora saobraćaja, tako i ostalih resora međusobno - rekao je Nurković.

On je podsjetio da je na početku mandata, prepoznajući značaj pomorske privrede, ali i nedovoljno iskorišćene kapacitete u toj oblasti, oformio poseban direktorat čiji je zadatak bio da se bavi isključivo pitanjima koja su krucijalna u ovom sektoru.

- Mogu da kažem da je odrađen ogroman posao i da su u sektoru pomorske privrede pomaci vidljivi, vrlo konkretni i mjerljivi. Utvrđen je Predlog zakona o pomorsko-agencijskoj djelatnosti, kojim je prvi put nacionalnim zakonodavstvom regulisano obavljanje ove značajne djelatnosti - dodao je Nurković.

Prema njegovim riječima, zaključeno je više ugovora o koncesijama.

- Izdvojio bih ugovor o koncesiji za Brodogradilište u Bijeloj, kojim je predviđena investicija od 20 mil EUR u prve tri godine primjene ugovora. Preduzeću Luka Kotor dodijeljena je prvenstvena koncesija na 12 godina, uz obavezu investiranja od preko 5 mil EUR. Sa Lukom Bar potpisan je aneks IV ugovora, koji do 2037. godine podrazumijeva investicije u ukupnom obimu od preko 61 mil EUR - precizirao je Nurković.

On je saopštio da je krajem jula Vlada na predlog Ministarstva donijela Strategiju razvoja pomorske privrede do 2030. godine sa pratećim Akcionim planom.

- Uvjeren sam da će implementacijom strategija doći do oporavka jednog od naših najznačajnijih resursa, posebno imajući u vidu da su aktivnosti, ciljevi i mjere koje je postavila strategija zaista suštinske i imaće izraziti uticaj na sve činioce pomorske privrede - smatra Nurković.

Luka Kotor (Foto: Pixabay.com/Vivolino)Luka Kotor
U Ministarstvu su, kako navodi, svjesni koliko su značajni crnogorski pomorci.

- Stava sam da kompletna administracija mora biti dobar i pouzdan partner kako bi ovaj ljudski resurs i kadar bio sačuvan i kako bi nastavili da stvaramo uslove za njegov dalji razvoj i očuvanje crnogorske tradicije u pomorstvu - rekao je Nurković.

Nurković je naveo da su završeni projekti na željezničkoj infrastrukturi u vrijednosti 36 mil EUR.

Od toga su najznačajniji remont pruge na dionicama Sutomore - Virpazar (tunel Sozina), Kos - Trebješica, demontaža postojećeg, nabavka i ugradnja novog EVP postrojenja u stanici Trebješica, zamjena signalno-sigurnosnog sistema u stanici Podgorica, sanacija šest kosina na dionici pruge Kolašin - Podgorica, sanacija željezničkog mosta Trebaljevo, kao i radovi koji se odnose se na snaciju većeg broja mostova na barskoj pruzi i kosina na nikšićkoj pruzi.

Nurković je naveo da je postignut veliki progres u korišćenju sredstava iz Zapadno-investicionog okvira, jer je prvi aražman od 40 miliona pri kraju ugovaranja, a drugi od 30 mil EUR je odobren i koristiće se za sanaciju deset kilometara barske pruge, tri mosta i modernizaciju radionica i depoa.

- Treći aranžman je u fazi odobrenja aplikacije i takođe je vrijedan 30 mil EUR, a odnosi se na sanaciju većeg broja mostova - rekao je Nurković.

Prema Nurkovićevim riječima, valorizacija i dugoročni razvoj crnogorskih vazdušnih luka prepoznati su kao prioritetni zadatak.

- Otpočet je postupak za koncesiju aerodroma Podgorica i Tivat, koji se sastoji iz dvije faze, s tim da je prva završena početkom januara. Kada nam epidemiološka situacija dozvoli nastavićemo sa drugom fazom tendera - najavio je Nurković.

On je dodao da je Vlada donijela lex specialis sa ciljem pomoći kompaniji Montenegro Airlines (MA), koja je od krucijalnog značaja za turizam Crne Gore.

- Situacija sa pandemijom koronavirusa pokazala je koliki značaj predstavlja nacionalni avio-prevoznik ne samo kada je u pitanju turizam i privreda, već i za svakog našeg građanina kojem je u novonastalim okolnostima država pružila podršku i sigurnost za bezbjedan povratak u Crnu Goru - poručio je Nurković.

(Foto: Lev Kropotov/shutterstock.com)
On je rekao i da prvi kilometri auto-puta ulaze u završnu fazu izgradnje.

- Ovaj projekat je oko sebe okupio najveći broj preduzeća koja su radila na jednom projektu u Crnoj Gori, stvarajući na taj način mogućnosti za transfer iskustva, znanja i tehnologija, kako bi i domaće kompanije mogle u sve većoj mjeri postajati konkurentnije na regionalnom tržištu - kazao je Nurković.

On smatra da se nedovoljno ističe činjenica da od ugovorene vrijednosti radova oko 40,1% ostaje u domaćim finansijskim tokovima, što je u uslovima izloženosti globalnoj konkurenciji za domaća preduzeća i te kako značajno.

Nurković je naveo da se radi i na stvaranju pretpostavki za nastavak realizacije tog projekta.

Prema njegovim riječima, nije zapostavljen ni auto-putni pravac duž crnogorskog primorja. U toku je izrada idejnog projekta i prateće tehničke dokumentacije za obilaznicu oko Budve u zoni Jadransko-jonskog koridora, nakon čega odmah i slijedi izrada glavnog projekta i tenderske dokumentacije za prioritetni segment te obilaznice, za koji su već i obezbijeđena sredstva za kofinansiranje izgradnje od 42,1 milion EUR.

Nurković je naveo da se radilo na modernizovanju sistema i da je stavljen u funkciju softverski program za elektronsko praćenje obuke i sertifikacuju pomoraca, izdavanje vinjeta za strane jahte i čamce koji tokom godine posjete Crnu Goru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.