Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 17.08.2020.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raste izvoz iz BiH ka pokrajini Kosovo, dominiraju čelik i gvožđe

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Firme iz BiH su u prvom polugodištu ove godine na samoproglašeno Kosovo plasirale robu u vrijednosti od skoro 25 mil KM, što ohrabruje imajući u vidu činjenicu da je to tržište bilo izgubljeno.

Privrednici iz Srpske i FBiH su na tržištu samoproglašenog Kosova ostvarivali suficit sve do novembra 2018. godine kada je Priština uvela takse od 100 odsto na svu robu iz BiH i Srbije. Nakon mukotrpne borbe, nameti su ukinuti 1. aprila ove godine, a domaće firme su ponovo krenule u osvajanje starog tržišta.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u proteklom periodu na Kosovo je izvezeno najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 7,21 mil KM, zatim prerađevina od mesa i ribe u vrijednosti od 3,08 mil KM, kao i drvo, proizvodi od drveta "teški" 2,02 mil KM.

Podaci pokazuju da je za pola godine sa Kosova u BiH stigla roba u vrijednosti od 6,46 mil KM, a u uvozu prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža, proizvodi od kaučuka i gume, te alkohol.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže za Glas Srpske da ohrabruje činjenica da se domaće kompanije vraćaju na tržište samoproglašenog Kosova.

- Pandemija je izazvala mnogo problema, tako da je svaki korak naprijed značajan. Iako ukupan obim razmjene RS sa tržištem samoproglašenog Kosova na godišnjem nivou nije bio veliki, imajući u vidu strukturu i snagu naše privrede, svako tržište je važno. Izvoz je bio onemogućen uvođenjem taksi od 100% na robu iz Srbije i BiH. Politički ciljevi su se rasplitali preko leđa privrede - rekao je Blagojević.

Dodavši da se jednom izgubljeno tržište teško vraća, Blagojević naglašava da podaci u plasmanu robe na Kosovo ipak ulivaju nadu.

- I tamošnje tržište je takođe pogođeno pandemijom virusa korona, a sve ovo pokazuje da su prištinske vlasti nanosile štetu i svojoj privredi, jer su zbog takvih nameta izgubili robu koja je konkurentna i za kojom je postojala tražnja, što pokazuje i podatak o izvozu - naglasio je Blagojević.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kaže da je u ovoj priči politika bila pogubna za privredu.

- Takse od 100% su najveći apsurd koji nam se dogodio. To se polako vraća u normalu, a sve pokazuje kako politika uništava dva tržišta, jer nije logično da robu šaljemo preko okeana, a na teritoriju koja je toliko blizu ne možemo - kazao je Jašarspahić.

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za 10% na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje CEFTA-e, njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra te godine donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ove dvije zemlje.

Mjesečni izvoz

Prije uvođenja taksi od 100 odsto, vrijednost godišnjeg izvoza robe iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova dostizala je 160 mil KM. Mjesečni prosjek izvezene robe prije uvođenja taksi bio je oko 13 mil KM, a nakon uvođenja tih nameta kretao se oko svega milion maraka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.