NavMenu

Hrvatska gradi novu deponiju otpada uz granicu sa BiH - Nadležni nisu upućeni

Izvor: Al-Jazeera Balkans Ponedjeljak, 17.08.2020. 09:25
Komentari
Podeli

(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Priča o gradnji centralnog županijskog odlagališta u najjužnijoj hrvatskoj županiji (Dubrovačko-neretvanska županija) aktuelna je već desetak godina, a uglavnom su je potencirali lokalni mediji i udruženja te aktivisti koji se bore za očuvanje okoliša. Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje (CGO), planiran je da se izgradi u selu Trnovica, oko jedan kilometar od državne granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Međutim, još nisu reagovali u susjednim općinama Neum i Ravno, niti su zabilježene reakcije nadležnih državnih i entitetskih ministarstva u Bosni i Hercegovini. Izostale su aktivnosti i nevladinih organizacija za zaštitu okoliša.

U blizini sela Trnovica (oko jedan kilometar zapadno) planirana je gradnja deponije Lučino razdolje u čijoj okolini su i ostala primorska sela kao što su: Lisac, Rudine, Čepikuće, Točionik, te hercegovačka sela smještena preko brda na udaljenosti oko 500 metara zračne linije, i to sela Drijen, Trebimlja i Dobri Do.

Za predstojeći projekat prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije predviđena je izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Lučino razdolje. Na stranici Agencije za gospodarenje otpadom navedeno je da obuhvat zahvata Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje (CGO Lučino razdolje) zauzima 34,4 hektara od čega se unutar ograde nalazi 19 hektara. Predviđeni vijek trajanja zahvata je 25 godina. Takođe između ostalih tehničkih podataka stoji da je cilj da služi organiziranom, gospodarski usmjerenom i cjelovitom načinu gospodarenja otpadom sa navedenog područja (pet gradova: Dubrovnik, Korčula, Ploče, Metković i Opuzen, te 17 općina ove županije). Na prostoru za privremeno skladištenje odvojeno prikupljenih komponenti otpada prikupljat će se i privremeno skladištiti manje količine posebnih vrsta otpada. U sklopu CGO Lučino razdolje vršit će se obrada otpadnih voda na uređaju za njihovu obradu.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 494 miliona kuna, od čega je 70,18% osigurano iz fonda EU-a Konkurentnost i kohezija, 19,82% osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija (DNŽ). Nakon potpisivanja ugovora između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Agencije za gospodarenje otpadom 1. jula 2020. godine u Slanom, zaokružena je cjelokupna financijska konstrukcija cijelog projekta.

Osim udruženja za zaštitu okoliša, borba je vođena i na političkom planu u cilju odustajanja od gradnje deponije. Tako se na sjednici županijskog vijeća DNŽ 8. jula ove godine, na zahtjev 15 vijećnika, raspravljalo o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju, a opozicija je kao jedan od zaključaka predložila protivljenje izgradnji Centra na lokaciji Lučino razdolje.

Predstavnici vlade Republike Hrvatske su izrazili zadovoljstvo gradnjom deponije, te je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio kako je CGO vrh piramide sistema gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

Izostale reakcije iz Bosne i Hercegovine

Iako je Aljazeera poslala upite Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, te općini Neum, nisu dobili odgovore, a jedini odgovor došao je iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. Iz kabineta Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona su saopštili da ovo ministarstvo nema nikakvu službenu informaciju o najavljenoj gradnji deponije komunalnog otpada u Republici Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine. Takođe su iz kabineta dodali:

- Nažalost, čak i da posjedujemo takvu informaciju, ne bi mogli ništa konkretno poduzeti, jer su međudržavna pitanja u nadležnosti Vijeća ministara odnosno nadležnog državnog ministarstva.

Stručnjaci koji se bave tlom, vodama i zaštitom okoliša iz Hrvatske i BiH se slažu da je uticaj gradnje deponija komunalnog otpada na okoliš neminovan, ali da se poštivanjem standarda gradnje i raspolaganja u toku rada, ali i nakon zatvaranja takvih deponija, mogu izbjeći teža onečišćenja tla i voda, kao i zraka. Zabrinjavaju tvrdnje opozicije u DNŽ, kao i izjave nekih stručnjaka da je predviđena tehnologija gradnje i instalacija deponije Lučino razdolje zastarjela i da se u svijetu koriste novije tehnologije koje su znatno sigurnije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.