NavMenu

Općina Stari Grad uvodi LED rasvjetu na potezu od Titove do Sarača

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.08.2020. 09:01
Komentari
Podeli

(Foto: paul prescott/shutterstock.com)
Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) predstavili su u Općini Stari Grad projekat izgradnje tzv. pametne javne rasvjete na potezu Titova-Ferhadija do ulice Sarači na Baščaršiji, navedeno je na općinskom sajtu.

Srđa Hrisafović, arhitekt, dizajner svjetla i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kazao je da godišnji troškovi javne rasvjete u Sarajevu iznose 7 mil KM što je puno u poređenju sa gradovima iste veličine u svijetu.

- LED pametna rasvjetna tijela su u stanju smanjiti trošak za 50% od trenutnog iznosa, a uz pravilno postavljanje svjetiljki, možda i 70%. Ovdje nije riječ o nepoznatoj tehnologiji, ovakva vrsta rasvjete već odavno postoji u gradovima Zapadne Evrope Lyon-u, Berlinu, Kopenhagenu, Londonu, ali i u regionu poput Zagreba i Ljubljane - kazao je profesor Hrisafović.

Profesor je pojasnio da bi rasvjetna tijela stajala na četiri metra visine na zatezima između zgrada (tzv baldahini), a radili bi na senzor, što znači da štede energiju kada nema ljudi i saobraćaja, posebno u periodu između 02:00 i 05:00 ujutro.

Predstavnici UNDP-a u BiH Arnesa Borčak i Elvis Hadžikadić su pojasnili da projekat u iznosu od oko 400.000 KM finansiraju Vlada Kraljevine Švedske i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo u podjednakim omjerima, te da se od Općine Stari Grad kao partnera očekuje administrativna i savjetodavna podrška u smislu pravovremenih izdavanja potrebnih saglasnosti ili dozvola za realizaciju projekta.

- Ovaj projekat se realizuje kroz program pod nazivom Zeleni ekonomski razvoj. Inače, kroz program Zeleni ekonomski razvoj u Starom Gradu uspješno su već realizovana tri projekta: Rekonstrukcija zgrade Muzičke akademije, utopljavanje OŠ Mula Mustafa Bašeskija i vrtića Biseri - podsjetio je Hadžikadić.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je pozdravio projekat i obećao podršku Općine Stari Grad.

- Podržavam projekat, ali smatram da je potrebno obaviti konsultacije i sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, a kako bi projekat bio urađen kako treba potrebno je odmah definisati ko će biti zadužen za održavanje ove nove rasvjete - poručio je načelnik Hadžibajrić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.