Izvor: eKapija | Nedjelja, 16.08.2020.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nauka potvrdila - Za led na Grenlandu više nema spasa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijvanja neće je spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohaju, piše CNN.

– Čak i kad bismo vratili klimu kakva je bila prije 20 ili 30 godina, još uvijek bismo prilično brzo gubili masu – rekao je jedan od autora studije profesor Jan Hovat.

Grenlandska ledena ploča godišnje gubi više od 280 milijardi metričkih tona leda koji se otapa, što je najveći pojedinačni doprinos porastu globalnog nivoa mora, saopštila je vodeća autorka studije Mikalea Кing.

Ona je navela da je gubitak leda posljednjih godina tako veliki da je doveo do mjerljivih promjena gravitacijskog polja iznad Grenlanda.

Otapanje leda na Grenlandu doprinosi sa više od milimetra porastu nivoa mora svake godine i vjerovatno će se to dodatno pogoršavati, prenosi sajt Opštine Sokolac.

Autori su otkrili da se nakon 2000. ledena površina smanjila toliko brzo da snežne padavine ne bi mogle nadoknaditi izgubljeni led čak ni kad bi se klima promijenila.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.