Izvor: eKapija | Nedjelja, 16.08.2020.| 17:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Širi se Poslovna zona Zenica 1 - Grad planira izgradnju novih saobraćajnica i parcelizaciju zemljišta

(Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
Nakon što su Grad Zenica i Agencija ZEDA proveli brojne različite aktivnosti na uređenju Poslovne zone Zenica 1 i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta - izgradnja saobraćajnica, izgradnja komunalne infrastrukture, rekonstrukcija javne rasvjete, postavljanje videonadzora i signalizacije, hortikulturno uređenje i parcelizacija, investitori su prepoznali Zonu kao odličnu priliku za investiranje i početak ili pak nastavak i proširenje poslovanja.

Danas u Zoni posluje više od 90 privrednih subjekata i na taj način ovo mjesto postaje mali grad preduzeća.

U proteklom periodu provedeno je 5 parcelizacija koje su imale za cilj da omoguće prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta putem licitacije. To je značilo smanjivanje velikih parcela koje su u vlasništvu Grada Zenice i pretvaranje u više manjih parcela koje su pogodne za izgradnju poslovnih objekata MSP, saopšteno je iz Agencije ZEDA.

U posljednje dvije godine, 37 parcela je prodato, a 34 privredna subjekta su postali vlasnici. Ovim se stvaraju preduslovi za otvaranje novih preduzeća, proširenje postojećih, te se omogućava otvaranje novih radnih mjesta.

- Ako danas posjetite Poslovnu zonu Zenica 1, vidjećete da su u toku brojni građevinski radovi i izgradnja poslovnih objekata. Kamioni, bageri, ravnanje i čišćenje parcela, mikseri, pijesak, mješalice, cigle, elementi, armaturne žice i izgradnja poslovnih objekata pokazuju Poslovnu zonu Zenica 1 iz drugog ugla. Nova slika dobit će se tek kada se i ova preduzeća usele u nove objekte i započnu poslovanje - ističu iz Agencije ZEDA.

Iz mjeseca u mjesec, Poslovna zona Zenica 1 se razvija i postaje sve atraktivnija za ulaganje i poslovanje. Grad Zenica i Agencija ZEDA već planiraju nove aktivnosti na izgradnji novih saobraćajnica kako bi omogućili novu parcelizaciju i time stvorili još jednu priliku za nove investitore koji su već dostavili pisma interesa za kupovinu neigrađenog građevinskog zemljišta što znači još novih preduzeća i još novih radnih mjesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.