NavMenu

USAID priprema projekat za oporavak i razvoj turizma u BiH

Izvor: eKapija Subota, 15.08.2020. 12:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom proteklih godina projekt Diaspora Invest pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 mil USD, rekla je u video obraćanju direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick na petoj poslovnoj konferenciji dijaspore Reconnect.

- Također, želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg Reconnecta turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju - zaključila je Eslick.

Peta poslovna konferencija dijaspore Reconnect ove godine realizirana je online uz potporu iz studija u Sarajevu, a učestvovalo je više od 100 gostiju sa svih strana svijeta koji su se uključivali u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima, prenosi Startbih.ba.

- Tema ovogodišnjeg Reconnecta je zaista i ključna tema 2020. za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je prevladavanje neizvjesnosti izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, poduzetnici i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH - poručila je Eslick.

Najavila je da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH, jer, kako je kazala, oni pomažu u olakšanju prenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH.

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta.

Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva Restart uz podršku USAID-ovog Projekta Diaspora Invest bilo je domaćin pete B2B konferencije.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.