Izvor: eKapija | Subota, 15.08.2020.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID priprema projekat za oporavak i razvoj turizma u BiH

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com )
Tokom proteklih godina projekt Diaspora Invest pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 mil USD, rekla je u video obraćanju direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick na petoj poslovnoj konferenciji dijaspore Reconnect.

- Također, želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg Reconnecta turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju - zaključila je Eslick.

Peta poslovna konferencija dijaspore Reconnect ove godine realizirana je online uz potporu iz studija u Sarajevu, a učestvovalo je više od 100 gostiju sa svih strana svijeta koji su se uključivali u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima, prenosi Startbih.ba.

- Tema ovogodišnjeg Reconnecta je zaista i ključna tema 2020. za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je prevladavanje neizvjesnosti izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, poduzetnici i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH - poručila je Eslick.

Najavila je da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH, jer, kako je kazala, oni pomažu u olakšanju prenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH.

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta.

Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva Restart uz podršku USAID-ovog Projekta Diaspora Invest bilo je domaćin pete B2B konferencije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.