Izvor: Zrenjaninski | Subota, 15.08.2020.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U zrenjaninskom brodogradilištu izrađuje se najveći riječni tanker na svijetu (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
U zrenjaninskom brodogradilištu Shipyard Begej izrađuje se najveći riječni tanker na svijetu, dužine 135 metara i težine 855 tona, čiji je naručilac naftna kompanija Shell.

Riječni tanker će, zbog ogromnih gabarita, biti rađen u dva dijela, a porinuće se planira u brodogradilištu Shipyard Bomex 4M u Perlezu.

U tom brodogradilištu trenutno je zaposleno 160 radnika, a svi angažovani su iz Srbije. Tu su i radnici nekadašnjeg brodogradilišta Begej koje je otišlo u stečaj. U planu je da se broj zaposlenih poveća na čak 250, najavljuje direktor brodogradilišta Marko Gudović.

Kompanija Rubikon Shipping Company iz Beograda postala je vlasnik imovine brodogradilišta Begej u stečaju 2016. godine, kada je odluku o tome donio Odbor povjerilaca, prihvativši ponudu Rubikona od 96 miliona dinara (oko 817.000 EUR).

Pored brodogradilišta Begej, kompanija Rubikon od novembra 2019. godine posjeduje i brodogradilište Bomex, koje su takođe kupili iz stečaja. Trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.