NavMenu

Osvajanje njemačkog tržišta na spisku zadataka - Blizina tržišta, kvalitetni i povoljni proizvodi glavni aduti naše zemlje

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 16.08.2020. 17:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomsko povezivanje i uspostavljanje dobre saradnje sa evropskim i drugim zemljama jedan je od prioriteta na diplomatskom polju BiH, a o tome je sa šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu razgovarao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vođenje spoljne politike je u nadležnosti Predsjedništva, a BiH ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), odnosno 44 ambasade i po šest generalnih konzulata i misija pri međunarodnim organizacijama, a raspodjela pozicija ide prema utvrđenim kvotama koje pripadaju srpskom, hrvatskom i bošnjačkog narodu.

Dodik je u četvrtak, 13. avgusta, sazvao šefove predstavništava u Bukureštu, Varšavi, Vašingtonu, Zagrebu, Frankfurtu i Misije BiH pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Tokom radnog ručka u Banjaluci, razgovarano je o unutrašnjim prilikama u BiH i poziciji Republike Srpske, ali i daljim planovima na polju boljeg plasmana domaćih proizvoda na strana tržišta.

To je za Glas Srpske potvrdio generalni konzul BiH u Njemačkoj, sa sjedištem u Frankfurtu Lučiano Kaluža. Na sastanku su razmijenjene informacije i mišljenja o aktuelnim pitanjima te date određene preporuke jer je i jedan od zadataka srpskog člana Predsjedništva BiH stalna komunikacija sa diplomata koje dolaze iz Srpske.

- Zatražena je informacija o ekonomskoj situaciji i perspektivi u cijeloj Njemačkoj, ali i pokrajini koju pokrivam te na koji način je moguće da se i poveća privredna saradnja sa Republikom Srpskom, te kako da naše firme budu aktivnije na njemačkom tržištu. Dao sam nekoliko preporuka, kao i inicijativa te ukazao na pravac kojim mislim da treba ići - istakao je Kaluža.

U narednom periodu će se, kako je dodao, sigurno preduzeti neki koraci da bi se to i pokušalo sprovesti u djelo. Na pitanje da li bi to moglo da ide putem foruma, kako to rade kolege iz diplomatskih voda u Austriji, rekao je da to jedna od varijanti.

- Nismo konkretno dogovorili aktivnosti, ali pravac jesmo. Mi moramo da intenziviramo saradnju sa njemačkim privrednim subjektima i Srpska mora da bude vidljivija. Prostora za to ima. Nedavno sam radio analizu na tržištu Savezne Republike Njemačke, posebno u situaciji do koje je doveo virus korona i pokazalo se da njemačke firme tragaju za partnerima koji su im, uslovno rečeno, fizički bliže. I to bi im bilo važno, a na nama je da predstavimo svoje potencijale i to je naš cilj, da nas njemačke firme i prepoznaju kao partnere - pojasnio je Kaluža.

Srpska, dodaje, treba da iskoristi tu situaciju i da se dodatno pokaže na njemačkom tržištu.

- Ovo je naša šansa. Traže i drugi, ali i Njemačka se našla u nezavidnoj situaciji jer, iako su jedna od najvećih ekonomskih sila, nedostajali su im određeni proizvodi jer su im dobavljači bili daleko. U toj situaciji možemo da prepoznamo našu šansu, kažemo da smo tu blizu i da imamo kvalitetne proizvode, sa dobrim cijenama - zaključio je Kaluža.

Na sastanku je bio je i šef ambasade BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

- Razgovarali smo o standardnim stvarima. Srpski član Predsjedništva BiH nas je upoznao sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH, a mi njega o stanju u zemljama u kojima smo u službi. Bio je to radni ručak i konstruktivni sastanak - kazao je Vranješ za Glas Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.