NavMenu

Niže cijene vraćaju stare kupce u RS - Iz Hrvatske najčešće dolaze zbog goriva, hrane, stomatoloških intervencija i servisa vozila

Izvor: Glas Srpske Petak, 14.08.2020. 14:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vadim Ratnikov/shutterstock.com)Ilustracija
Popuštanjem mjera prilikom ulaska u BiH državljani Hrvatske vratili su se starim navikama, pa uprkos virusu korona svakodnevno prelaze granicu zbog kupovine osnovnih životnih namirnica i garderobe, ljekarskih i stomatoloških intervencija, te servisa vozila i punjenja rezervoara jer su cijene znatno niže nego u njihovoj zemlji.

U pograničnim lokalnim zajednicama kažu da su, odmah prvog dana nakon što je BiH otvorila granicu prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, živnuli marketi, butici i mnoge druge uslužene radnje.

U stomatološkoj ordinaciji Artdent Trebinje istakli su da se državljani Hrvatske, koji su prije pandemije bili njihovi redovni pacijenti, polako vraćaju.

- Najčešće nam dolaze Dubrovčani, jer su stomatološke usluge kod nas jeftinije nego u Hrvatskoj. Mnogi od njih usput obave kupovinu, napune rezervoar, odu kod frizera i slično. Da nemaju neku računicu, sigurno ne bi tako često dolazili - rekli su u ovoj ordinaciji.

Isto pričaju i stanovnici na drugom kraju Srpske. U Autoservisu Lukić u Brodu kažu da su se telefoni njihove radnje usijali od poziva iz Hrvatske, koji su od momenta popuštanja mjera počeli da zovu i raspituju se.

- Čim su granice otvorene, mušterije iz komšiluka su počele da dolaze. Na primjer, u Slavonskom Brodu, odakle nam najčešće stižu, auto-mehaničari su zbog virusa korona podigli cijene - kazao je direktor ovog servisa Mladen Lukić.

Ante Jerković iz Slavonskog Broda kaže da jednom sedmično dolazi u BiH kako bi kupio kućne potrepštine i otišao kod auto-mehaničara.

- U BiH ulazim sa ličnom kartom i bez problema se vraćam. Uglavnom odlazim u Brod, gdje radi moj auto-mehaničar. Sa mnom često u BiH ide i supruga, a ona je zadužena za kupovinu namirnica koje su povoljnije nego kod nas. Upravo smo zbog toga jedva čekali da BiH omogući normalan prelazak granica - kazao je Jerković.

Uprkos epidemiološkoj situaciji, državljani Hrvatske koji su došli u kupovinu ili kod zubara i frizera svakodnevno se mogu sresti i u Gradišci. Vlasnica butika u tom gradu Đurđica Samardžić kaže da, uprkos virusu, među mušterijama gotovo svakodnevno bude i državljana Hrvatske.

- Uglavnom su to stanovnici obližnjih mjesta, kojima je zbog cijena, ali i udaljenosti od tamošnjih većih gradova lakše i isplativije preći granicu i obaviti ovdje kupovinu - kazala je Samardžićeva.

Virus korona ne sprečava ni stanovnike Hrvatske koji žive uz granični prelaz kod Novog Grada da na benzinskim pumpama u BiH sipaju gorivo.

- Uglavnom dolaze zbog jeftinijeg goriva, mada ima i onih koji to rade iz navike. Da na početku pandemije nisu mogli preći granicu i te kako se osjetilo na pazaru - rekao je poslovođa jedne pumpe Slavenko Umićević.

Granična policija

U Graničnoj policiji BiH istakli su da je državljanima Hrvatske, Srbije i Crne Gore od 28. maja omogućen ulazak u BiH uz važeće putne isprave.

Za razliku od njih, najnovijom dopunom odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH od 16. jula omogućen je ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica Evropske unije i zemalja članica Šengenskog sporazuma pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus korona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.