Izvor: eKapija | Petak, 14.08.2020.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija usvojila uredbu o programu Moja prva plata - Država daje 170 EUR naknade za srednjoškolce i 200 EUR za mlade sa visokim obrazovanjem

Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata, za čiju će se realizaciju u 2020. i 2021. godini obezbijediti sredstva u iznosu od dve milijarde dinara (17 mil EUR).

Ovim programom stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i njihovo zapošljavanje.

- Država će za 10.000 mladih ljudi, koji su završili srednje škole i fakultete, pokrivati dio troškova njihove plate i time ih motivisati za pronalaženje prvog posla, a poslodavcima olakšati odluku da ih zaposle. Sredstva će biti prosljeđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi program - navodi se na sajtu Vlade.

U okviru programa devetomjesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbijedila mjesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara (oko 170 EUR) za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara (oko 200 EUR) mjesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, kao i pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra, gdje će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

- Mladi mogu da se prijave za neograničeni broj pozicija, a što se tiče poslodavaca, svi uslovi će biti definisani javnim pozivom Nacionalne službe za zapošljavanje, takođe i na sajtu NSZ biće oglašen poziv i vidljivi uslovi i u skladu sa tim uslovima i instrukcijama poslodavci će se prijavljivati - rekla je Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Kovačević je navela da će program biti prilika za mlade da steknu i svoja prva radna iskustva, te da program "Moja prva plata" nudi mogućnost poslodavcima da pronađu kadrove za određena zanimanja koja su inače teško nalazili, da podmlade svoj tim i osposobe mlade u skladu sa potrebama njihovih kompanija.

- Uslov jeste da mladi budu bez radnog iskustva. Ovo će biti prilika da uđu u realno radno okruženje i da se u okviru programa osposobljavaju za samostalan rad na konkretnim radnim pozicijama koje će oglasiti poslodavci - navela je Kovačević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.