Izvor: Nezavisne novine | Petak, 14.08.2020.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ZP-komerc iz Bijeljine uskoro izvozi junetinu u Tursku - Vlada RS najavila nastavak pomoći svinjogojstvu

(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izrazio je očekivanje da će Mesnoj industriji ZP-komerc iz Bijeljine uskoro biti omogućen izvoz junećeg mesa u Tursku, napominjući da je ovo jedino preduzeće iz Republike Srpske koje je dobilo sertifikat za izvoz na tursko tržište.

Nakon jučerašnje posjete preduzeću ZP-komerc u Vršanima, Višković je istakao da je ovo možda i jedino preduzeće u Republici Srpskoj koje je zaokružilo proizvodni proces, jer imaju svoju proizvodnju, klanje i preradu, sve do gotovih proizvoda.

- Očekujemo da bi ovdje naredne sedmice trebalo da dođe ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i da se pojave kupci iz Turske, kako bi u što skorije vrijeme bio omogućen izvoz junećeg mesa na tursko tržište - izjavio je Višković novinarima.

On je naglasio da, s druge strane, nadležne u Republici Srpskoj više zanima da omoguće građanima i domaćim prerađivačima da imaju dovoljne količine domaćeg mesa.

- Zbog toga je Vlada ove, kao i prošle godine, intervenisala kod otkupa tovnih svinja i junadi. Cilj nam je da zaštitimo domaće proizvođače, ali i da omogućimo našim građanima da imaju što više domaće hrane - napomenuo je Višković.

Premijer Srpske je naveo da, kupujući domaće znamo šta jedemo, znamo da je to svježe, zdravo i da ako iz svojih kućnih budžeta izdvajamo novac za određene proizvode da onda bar uzimamo ono što je provjereno.

- U ovom trenutku provjereno je jedino domaće i time mi zatvaramo krug, time pomažemo od proizvodnje pa do punjenja budžeta institucija. Na taj način pomažemo i sva davanja iz budžeta prema agraru, penzijama, borcima, socijalnim kategorijama i slično - rekao je Višković.

On je dodao da je cilj posjete Bijeljini da sagledaju stanje na terenu kako bi institucije Republike mogle donositi što bolje mjere.

Direktor Mesne industrije ZP-komerc Ljubiša Rosić istakao je da je odluka Vlade da se ide u interventni otkup tovne junadi i svinja spas za uzgajivače.

- Uzgajivači bez ove pomoći ne bi mogli riješiti svoje probleme. Naša namjera je da otkupimo bar 3.000 junadi -rekao je Rosić.

Sastanku premijera sa rukovodstvom ZP-komerca prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te poslanik u Narodnoj skupštini Nedeljko Ćorić.

Preduzeće ZP-komerc ima 220 zaposlenih radnika, a u svom sastavu posjeduje repro-centar za proizvodnju svinja, u sklopu koje su farma za proizvodnju brojlera i farma za proizvodnju-tov junadi, te proizvodni pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Zaokružujući proizvodni ciklus, mesna industrija ZP-komerc orijentisana je na domaću proizvodnju iz vlastitog tova i na domaću kooperativnu proizvodnju.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 3 mil KM za interventni otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja, kako bi olakšala prerađivačkim kapacitetima Srpske u vrijeme pandemije virusa korona i posljedica koje je donijela privredi, ali i poljoprivrednim proizvođačima.

Vlada će nastaviti pomagati uzgajivačima svinja

Višković je izjavio da će interventni otkup svinja i subvencije uzgajivačima značajno pomoći domaćim proizvođačima i prerađivačima da sačuvaju svoju proizvodnju, te najavio će Vlada Srpske intervenisati i u narednom periodu ukoliko se za to ukaže potreba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.