NavMenu

Vojska Albanije do 2022. godine dobija šest malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma

Izvor: Tangosix Petak, 14.08.2020. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)Ilustracija
Armijska Komanda za ugovaranje – Redstone (Army Contracting Command – ACC Redstone), podređena Komandi za ugovaranje američke vojske sa sjedištem u mjestu Redstone Arsenal, Alabama, objavila je 31. jula nabavku koja je, noseći vojni identifikacioni broj PANRSA-20-P-0000013348 kroz program prodaje Foreign Military Sales (FMS) najavilo zahtjev za bespilotne letjelice Puma i pripadajući softver za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika.

Očekivani sistemi Puma treba da se nabave iz jednog izvora, ugovora fiksne cijene čijom će realizacijom Oružane snage Albanije biti opremljene sa šest malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma Block AE (oznaka AE – All Environment), tri data link sistema Commercial Code (C-Code) International Digital Data Link (IDDL) (non-U.S. Government interoperable) M3/M4/M6, šest početnih paketa rezervnih delova, sedam kompleta RSTA (Reconnaissance, Surveillance and Target Acquisition) sa softverom i dvogodišnju logističku podršku (Contractor Logistic Support) u obliku paketa Push Package i učionice za novu opremu OCONUS (Outside Continental United States).

Očekuje se da će ugovor biti dodijeljen američkoj kompaniji AeroVironment (AV) sa sedištem u gradu Simi Valley, Kalifornija koja je proizvođač bespilotnog sistema RQ-20B Puma i koja se prije svega bavi konstruisanjem i proizvodnjom različitih bespilotnih sistema, taktičkih raketnih sistema i solarnim rješenjima pseudo satelita HAPS (High-Altitude Pseudo Satellite) za upotrebu u širokopojasnim telekomunikacijama. Napori ACC-Redstone imaju za cilj postizanje sporazuma do 30. decembra ove godine a isporuke zahtijevane opreme albanskim Oružanim snagama biće završene u roku od 24 mjeseca tj. do kraja 2022. godine.

Za šta je oprema namijenjena?

Prva ozbiljnija investicija u izgradnji sposobnosti albanskih Oružanih snaga u rukovanju bespilotnim sistemima trebala bi da rezultira opremanjem vojske malim bespilotnim sistemom koji se napaja baterijom i lansira iz ruke, koji je primarno namijenjen za zadatke prikupljanja obavještajnih podataka, osmatranja, izviđanja i otkrivanja ciljeva (ISRT – Intelligence, Surveillance, Reconnaissance and Target acquisitions) kroz upotrebu uvlačeće opreme koju čini optoelektronska i infracrvena kamera. Može se takođe koristiti za procjenu rezultata borbenih dejstava, pomorsku patrolu, traganje i spasavanje i zadatke borbe protiv krijumčarenja narkotika.

Sisteme koje bi Albanija trebala da dobije je komanda ACC-Redstone označila kao RQ-20B Puma Block AE a kako Block nije preciziran, najvjerovatnije je da će bespilotni sisteme biti u najnovijem proizvodnom standardu treće generacije Block III, koji je u potpunosti vodootporan RQ-20B opremljen moćnom gimbalnom opremom Mantis i45 mase 1,4 kg koja sadrži optoelektronske kamere visoke rezolucije od 15 megapiksela i zumom 50x, senzore za noćne operacije LWIR (Long Wavelength IR) i Low Light Sensor i laserski iluminator velike snage koji omogućava upotrebu u dnevnim, noćnim i uslovima slabe vidljivosti kao i za operacije iznad kopna i mora. Opciono je dostupno i potkrilno uklonivo spremište za jednostavnu integraciju dodatne opreme za primjenu različitih aplikacija.

Albanski RB-20B bi trebalo da imaju niz komunikacijskih frekvencija (M3/4/6) zaštićenih snažnom AES 256-bitnom enkripcijom. Uz mogućnost ručne i autonomne navigacije, novi unapređeni pogonski sistem Pume III AE čini ga znatno efikasnijim i lakšim za ručno lansiranje. Autonomna ili ručna sposobnost tzv. deep-stall slijetanja omogućava veoma jednostavan i precizan povratak letjelice na kopnu ili u vodi.

RQ-20B Puma Block III AE ima dolet od 20 km i može ostati u vazduhu do 2,5 časa. Međutim, dolet letjelice mase 6,8 kg koja je dugačka 1,4 m i ima razmah krila od 2,8 m može se značajno povećati na 60 km pomoću antene LRTA (Long Range Tracking Antenna) koju takođe proizvodi AeroVironment. Sistem je lako prenosiv a u tu svrhu se rastavlja i odlaže u poseban kofer u koji se takođe postavlja nadograđena zemaljska upravljačka stanica koja koristi ručni upravljač za letenje vazduhoplova a tu je zatim i robusni laptop Panasonic Toughbook CF 33 sa velikim ekranom i prenosivom tastaturom.

Nakon što je imao prvi let 2007. godine, RQ-20 je već proizveden u preko 1.000 primeraka i trenutno je u različitim varijantama u službi američke vojske (United States Army, United States Marine Corps i United States Air Force) kao i u Belgiji, Egiptu, Estoniji, Njemačkoj, Letoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.