Izvor: eKapija | Petak, 14.08.2020.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako spriječiti nesreće u fabrikama? - Novelic senzori prave razliku između živog bića i mašine

(Foto: Novelic/Jure Galić)
Od prve upotrebe u vojnoj industriji u 20. vijeku, radar je evoluirao u minijaturan i dostupan uređaj koji je moguće koristiti u različitim industrijama. Inženjerski tim kompanije Novelic, članice Naučno-tehnološkog parka Beograd, razvija radarsku tehnologiju koja odgovara na najspecifičnije zahtjeve bezbjednosti osoba koje rade u okruženju industrijskih mašina.

Za industrijsku namjenu izuzetno je značajan razvoj radarske tehnologije za detekciju i razlikovanje živih bića od mašina. Postoje i druge tehnologije, kao što su kamera, lidar, uređaji koji rade na bazi ultrazvuka ili infracrvenog zračenja i svaka od njih ima sopstvene osobenosti. Pored niže cijene, velika prednost radarske tehnologije u odnosu na laser je što funkcioniše jednako dobro u najrazličitijim vremenskim i sredinskim uslovima.

Kako radari rade? Elektromagnetni talasi se brzinom svjetlosti emituju u prostor, odbijaju od objekta i vraćaju do radara. Analizom odbijenog talasa, pomoću radara je moguće odrediti pravac kretanja, položaj, brzinu objekta i mikrovibraciju. Analizom ovih signala klasifikuju se objekti. Specifični oblici pomjeranja, kao što je disanje, koji se detektuju na određenoj poziciji u prostoru, omogućavaju razlikovanje živih bića od objekata.

- Pokreti osoba u određenom, unapred definisanom prostoru su predvidivi. Kombinacija analize pokreta i mikrovibracija grudi potvrđuje prisustvo osoba. Tako NOVELIC sistem prati ljude u definisanoj zoni. Suština je u detekciji osoba koje se nalaze u opasnoj zoni (prostoru oko robotske ruke), da bi se na vrijeme zaustavila mašina i sprečilo da neko bude povređen – objašnjava Jure Galić, menadžer razvoja kompanije Novelic.

Primjena radarskih sistema je veoma široka. Primjenjuju se u robotici, medicini, mašinskoj i autoindustriji. U auto-industriji, gdje nam je primena možda i najpoznatija, diskriminacija se može napraviti na nivou razlikovanja objekta od osobe. Signal upozorenja neće se oglašavati ukoliko se na prednjem sjedištu nalazi torba a ne j. Radar može da prebroji osobe u vozilu, prati disanje i otkucaje srca vozača i tako "zaključi" da je vozaču potreban odmor.

Pored ovoga, veoma je važna upotreba senzora za detekciju života u vozilu. Za SAD postoji evidencija da oko 40 beba godišnje premine u vozilu jer su ih roditelji ostavili "dok nešto obave". Temperatura bebinog tijela raste tri puta brže nego kod odraslog čovjeka i brzo može doći do do fatalnog ishoda. Da bi podržali razvoj rješenja za ovaj problem, evropsko regulaciono telo za sigurnost vozila, Euro NCAP, od 2022. godine davaće maksimalnih 5 zvijezdica proizvođačima koji primjenjuju tehnologiju koja pomenute ishode sprečava.

Na pitanje o tome koliko je komplikovano razviti senzorski sistem na specifičan zahtjev i da li imaju tržište u Srbiji i regionu, Galić odgovara:

- Novelic je razvojna kompanija koja posluje na svjetskom tržištu i čiji projekti traju više godina. Razviti algoritam za specifičnu primjenu u industriji nije nimalo lak zadatak. Takav algoritam uključuje znanja iz vještačke inteligencije i mašinskog učenja. Veoma nam je drago što je naše znanje cijenjeno i traženo među najvećim imenima svjetske auto, mašinske i elektronske industrije. Važno je istaći da pored softverskog, Novelic razvija i hardverski dio budućeg radarskog modula. Takođe, za određene primjene imamo razvijen sopstveni radarski čip i može se reći da smo prva kompanija u okruženju koja je razvla kompletne analogne čipove u Srbiji.

Galić dodaje da se na domaćem tržištu NOVELIC senzori mogu koristiti u oblasti povećanja sigurnosti kao zamjena za laserske senzore, zato što imaju bolje performanse a povoljniji su. U tom smislu, kao potencijalnog saradnika vidi javne službe i velike industrijske sisteme.

Milica Banović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.