Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova plastika jeftinija od reciklirane - Evropski recikleri zabrinuti, traže pomoć EU

Ilustracija (Foto: Pixabay/adege)
U trenutku kada je čitav svijet počeo da shvata štetnost plastike, a države i kompanije da donose propise o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu, desila se pandemija koronavirusa. I vratila nas korak unazad.

Evropski recikleri plastike sada su zabrinuti. Ni najavljeni porez koji Evropska unija uvodi od slijedeće godine na nereceklirani plastični ambalažni otpad ne riješava problem. Jer, on nastaje na početku – izborom plastike za pravljenje proizvoda. Niža cijena nafte učinila je da nova plastika bude jeftinija nego njena reciklirana alternativa, pa je kompanijama sve teže da nađu ekonomsku opravdanost za korišćenje skuplje, iako po planetu bolje, reciklirane plastike.

Ekonomska logika jača od ekološke svesti

Upotreba rukavica i maski za jednokratnu upotrebu značajno je povećana, kao i tražnja za plastičnim pakovanjima. Zbog svega toga, recikleri upozoravaju da će problem plastičnog otpada, koji već sada guši planetu i okeane, postati još ozbiljniji. Uvođenje takse na novu plastiku se pominje sporadično kao mjera koja bi mogla da izravna jaz u cijeni i učini recikliranu plastiku primamljivijom. Dok se to ne desi, jedino što može pomoći je apel na ekološku svijest. A ona gubi utakmicu sa jačim rivalom – ekonomskom logikom.

Predsjednik Ergis grupe koja je lider u proizvodnji plastike u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Tadeusz Nowicki, razumije sve koji odluče da koriste nerecikliranu plastiku.

- Živimo u teškim vremenima i postaje sve teže ubijediti mušterije da vrijedi kupiti malo skuplji reciklirani proizvod. Ovakve odluke donose samo izuzetno savjesne mušterije koji se vode "zelenom filozofijom". Ali niko od nas ne zna šta donose slijedeći dani i nedjelje - kaže Nowicki.

Niže cijene plastike na tržištu mogu biti katastrofa za reciklere. Opravdan je strah da će mnogi mali i srednji igrači iz biznisa reciklaže nestati. Grupa Recikleri plastike Evrope (Plastic Recyclers Europe) saopštava da su njihove članice u većini zemalja Evropske unije u prvim mjesecima pandemije drastično smanjile svoje operacije i u mnogim slučlajevima, privremeno zaustavile rad.

- Profitabilno recikliranje plastike je ekološki prihvatljiva opcija za upravljanje plastičnim otpadom. Ako nema recikliranja, ovaj otpad će biti spaljen ili bačen. Evropska unija mora brzo da nađe rješenje, u suprotnom, ispunjenje ciljeva o recikliranju koje su postavili, biće ugroženo - kaže direktor grupe Antonino Furfari.

EU zabrinuta, ali nema dovoljno podataka

Evropska unija godišnje proizvede oko 26 miliona tona plastike, a manje od 30% se reciklira. Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius je najavio da bi za pomoć sektoru reciklaže moglo da se izdvoji iz fonda EU za oporavak od koronavirusa, koji iznosi 750 mil EUR.

- Zabrinuti smo zbog mogućeg narušavanja tržišta recikliranja plastike, izazvanog niskom cenom sirove nafte, ali i zbog nagomilavanja jednokratnih maski i rukavica – rekao je Rojtersu evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius.

Ipak, kako je dodao, u ovom trenutku još nema dovoljno prikupljenih podataka, na osnovu kojih bi se izveli pouzdani zaključci o uticaju korona-krize na nagomilavanje plastičnog otpada, njegovo sortiranje, recikliranje ili bacanje. Prema njegovim rečima, firme i dalje ostaju na preporučenom cilju EU – da u proizvodnji novih proizvoda do 2025. godine koriste 10 miliona tona reciklirane plastike.

U Evropskoj uniji će slijedeće godine stupiti na snagu zabrana plastike za jednokratnu upotrebu, iako mnogi traže da se zbog pandemije i straha od virusa, ova odluka odloži barem za godinu dana. Osim toga, od 1. januara 2021. Evropska unija uvodi porez na nereceklirani plastični ambalažni otpad. Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 eura po kilogramu, a države članice su slobodne da novac prikupe iz različitih lanaca snabdijevanja.

Plastika je, inače, jedan od prioritetnih sektora koje je Evropska komisija identifikovala u svom Akcionom planu za cirkularnu ekonomiju.

M. Dedić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.