NavMenu

Počinje projektovanje dispečerskog centra za upravljanje prugama u srbiji - Radovi vrijedni 9 mil EUR od 2021. u saradnji sa Ruskim željeznicama

Izvor: eKapija Petak, 14.08.2020. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Počinje projektovanje jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje srpskim prugama, a radovi bi mogli da počnu u 2021. i trajaće tri godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom obišla postojeći dispečerski centar Infrastruktura željeznice Srbije i kontrolni toranj, u kojem je predstavljen projekat izgradnje novog modernog i jedinstvenog dispečerskog centra, koji će biti izgrađen u saradnji sa Ruskim željeznicama.

Mihajlovićeva je rekal da je riječ o operativno-nadzornom centru u Makišu, koji će imati tri regionalna centra - u Novom Sadu, Nišu i Požegi.

- Radimo sa jednom od najboljih svjetskih kompanija, koja već nekoliko godina radi u Srbiji. Očekujem da radovi započnu slijedeće godine i budu završeni tri godine od tada. Zajedno smo rekonstruisali i 77 km pruge od Resnika do Valjeva, a nastavićemo i rekonstrukciju sve do granice sa Crnom Gorom, za koju je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije - rekla je ona.

Nebojša Šurlan, direktor Infrastruktura železnice Srbije, rekao je da će se projekat realizovati sa ruskim partnerom RŽD, koji već izvodi nekoliko projekata u Srbiji, podsjetivši da je posljednji sistem za praćenje željezničkog saobraćaja napravljen prije 40 godina.

- Ugovorena vrijednost radova je 9 mil EUR. Pripremljen je detaljni projektni zadatak. Radovi će se finansirati iz novog ruskog kredita. Novi dispečerski centar doprinijeće i povećanju nivoa bezbjednosti i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.