Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljen izgled Centra za religije u Beču - Jedno mjesto za osam vjeroispovesti

(Foto: ©ZOOMVP.AT)
Pobednički nacrt Kampusa religija u okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa predstavljen je 11. avgusta 2020. godine u bečkoj gradskoj vijećnici. Novi centar za religiju obuhvataće sakralne objekte osam vjerskih zajednica i Visoku crkvenu pedagošku školu.

Beč je stavio na raspolaganje 10.000 m2 za izgradnju vjerskog centra Kampus religija (Campus der Religionen) u jezerskom gradu Aspernu. Pored vjerskih obreda i međureligijskih susreta, ovo mjesto će biti važan obrazovni centar – na istoj lokaciji biće podignuta Visoka crkvena pedagoška škola. Novi centar će na jednom mjestu okupiti predstavnike osam vjeroispovesti: rimokatoličke, evangelističke, grčke istočne crkve, islamske vjerske zajednice, austrijske budističke vjerske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji, izraelitske zajednice kultus i vjerske zajednice Sika.

U okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa za najbolji nacrt Kampusa religija u Aspernu pobijedio je tim iz Beča koji se istakao odmjerenošću i elegantno rješenom kompozicijom. Žiri je ocijenjivao prijave ukupno 44 projekta uzimajući u obzir urbanistički i arhitektonski kvalitet, prostorne koncepte enterijera i eksterijera, aspekte održivosti i obnovljivosti resursa prilikom izbora konstrukcije, materijala kao i funkcionalnost i profitabilnost u izgradnji.

Pobjednički nacrt arhitektonskog biroa Burtscher-Durig ZT izdvojio se planom da osam religijskih objekata imaju "kontemplativne bašte na krovu" i "zajedničko mjesto susreta u vidu esplanade".

(Foto: ©ZOOMVP.AT)

Sve kapele, džamije, sinagoge i hramovi svjesno su napravljeni da budu neutralni, bez hijerarhije. Objekti vjerskih zajednica grupišu se nalik paviljonima oko trga koji se blago diže i nad kojim se pružaju drveće i pergola, stvarajući hladovinu.

Trg kao mjesto dijaloga između različitih religija ima prilaze i vrtove na više nivoa kao i stepenice za sjedenje u međuprostorima. Sakralni objekti imaju bašte na krovovima sa spoljašnjim ulazom i međusobno su spojeni prolazima. Pojedine fasade su ozelenjene, a multifunkcionalne prostorije Visoke pedagoške škole kao što su menza i velika sala osmišljene su tako da sve vjeroispovesti optimalno mogu da ih koriste.

Heterogenost religija objedinjena je "blagim velom" pod kojim se sve građevine nalaze – lakom i arhitektonski zahtjevnom pergolom – koja pruža hlad na trgu i terasama za vrijeme ljetnih mjeseci. Unutar kampusa planiran je zajednički prostor u kome će se nalaziti menza, velika sala kao i prostorije za skladištenje i održavanje.

- Kampus je prvi projekat ove vrste u svijetu koji treba da pokaže da saradnja između religija može da pokrene pozitivne tokove u društvu - izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na konferenciji za štampu i zahvalio se svim vjerskim zajednicama koje učestvuju u projektu. Prvobitno je planirano da ova građevina, jedinstvena u Evropi, bude završena do 2022. godine, ali u međuvremenu je rok za izgradnju pomjeren.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.