Izvor: eKapija | Srijeda, 12.08.2020.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovako će da izgleda kongresno-koncertna dvorana u Banjaluci - Izabrano pobjedničko idejno rješenje

(Foto: Grad Banjaluka)
Arhitektonski tim iz Beograda pobjednik je međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane/kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih rješenja iz cijelog svijeta, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić tokom današnjeg predstavljanja pobjedničkog rješenja buduće kongresne dvorane.

Po broju prijavljenih radova, ovo je najveći međunarodni konkurs u novijoj istoriji Banjaluke.

Predstavljajući izabrano rješenje, koje će biti nagrađeno sa 30.000 EUR, Radojičić je istakao da Banjaluka dobija novi multifunkcionali kongresno-konferencijsko-koncertni centar i time još jedan simbol 21. vijeka.

- Ovaj sadržaj u konkurenciji 110 radova arhitekata iz 38 država zavrijedio je konačnu ocjenu konkrusne komisije za pobjedu – rekao je Radojičić.

On je naglasio da će, izgradnjom ovog objekta, Banjaluka dobiti jedan od svojih budućih simbola, te da će, svojim arhitektonskim rješenjem, biti jedinstven i prepoznatljiv.

Prema njegovim riječima, nakon izbora idejnog rješenja, ući će se u izradu glavnog projekta, a uporedo sa tim sklapaće se i finansijska konstrukcija za izgradnju buduće dvorane.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da je pobjedničko rješenje izabrano u izuzeteno oštroj konkurenciji odličnih arhitektonskih rješenja.

- U pobjedničkom radu, uz atraktivan vizuelni izgled, sadržaji su postavljeni po vertikali, a u samom vrhu objekta planirana je koncertna dvorana – rekao je Rašković.

Kako je pojasnio, tri su glavne namjene ovog multifunkcionalnog objekta – jezgro tog sadržaja je koncertna dvorana od 1.500 mjesta, koja će uz prioritenu namjenu, služiti i za razne kongrese i sastanke. Zatim, sadržavaće pozorišnu salu do 700 mjesta, prostor za filharmoniju i dopunski sadržaji poput ugostiteljstva.

Prvonagrađeno rješenje djelo je arhitektonskog tima iz Beograda u sljedećem sastavu: Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Drugu nagradu osvojio je autorski tim zagrebačkog arhitektonski biro BIRO space society u sastavu: Hrvoje Arbanas, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Vana Pavlić.

Treća nagrada ide u ruke auroskom timu iz Beograda u sastavu: Slađana Milivojević, Milan Đurić, Dejan Miletić, Aleksandru Vuja, Predrag Živković, Selma Lazović, Milena Dimitrić, Saša Dimitrić, i Tihomir Dičić.

Pored njih, komisija je, zbog značajnih ahitektonskih dostignuća, pohvalila šest radova koji su djelo arhitekata iz Španije, SAD-a, Japana, Indonezije i Crne Gore.

U radu komisije, koja je izabrala nagrađene radove, učestvovao je jedan od najpoznatijih evropskih arhitekata današnjice – profesor Boris Podreka. Pored njega, u radu komisije učestvovali su i: Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Igor Radojičić, gradonačelnik, Ivan Rašković, gradski arhitekta, Miomir Mijić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, te arhitekte Sanela Kecman i Nevena Predojević.

Zbog velikog broja prijavljenih radova, pobjednici su izabrani poslije šest krugova odlučivanja, a samo žiriranje trajalo je više od dva mjeseca.

Konkurs je raspisan u decembru prošle godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.