NavMenu

Laris Suljić, Country Manager Procter & Gamble: Stabilnost kompanije je bazirana na njenoj sposobnosti da izrađuje dugoročne strategije

Izvor: eKapija Utorak, 02.03.2010. 13:40
Komentari
Podeli

Gillete, Ariel i Pampers brendovi su sa kojima se većina nas susreće gotovo svakodnevno. U decembru prošle godine dodijeljeno im je prestižno priznanje Superbrands za 2009. godinu, čime je potvrđen dogogodišnji kvalitet ovih, ali i drugih proizvoda kompanije Procter & Gamble. O vrijednosti kompanije i njenih brendova, za portal eKapija.ba, govorio je Laris Suljić, country manager Procter & Gamble-a.

Procter & Gamble je kompanija koja ima tradiciju dužu od 170 godina i tokom tog perioda prošla je kroz različite teške periode, preživjela je i napredovala.

Prema Suljićevim riječima, dugoročna strategija kompanije se može sagledati kroz neka od priznanja koja su prepoznala P&G kao vodeću kompaniju, uključujući 6. mjesto na Fortune listi "Svjetske kompanije kojima se najviše dive", 2. mjesto na Fortune listi "Top kompanije za lidere", 3. mjesto na Barron listi "Svjetske kompanije koje se najviše poštuju", 12. mjesto na Business Week listi "Svjetske najinovativnije kompanije".

U istraživanju magazina Chief Executive, P&G je uvršten među prvih 20 najboljih kompanija za lidere, zatim se od 2000. godine nalazi na listi Down Jones index za održivost. Isto tako, nalazi se i na listi Svjetskih najodrživijih korporacija te je, čak 12 godina zaredom, među prvima u ovoj industriji na Fortune listi kompanija kojima se najviše dive.

"Ta globalna priznanja i stalno zalaganje naših uposlenika da pruže što bolje usluge našim potrošačima kroz proizvode dobre kvalitete su se odrazili i u domaćim priznanjima. Velika nam je čast da su bh. potrošači glasali za Ariel, Pampers i Gillette u Superbrands procesu", istakao je Suljić za portal eKapija.ba.

Ovi elementi, kaže on, potvrđuju još jednom da njihove strategije dobro rade i da su ih drugi prepoznali.

"Možemo reći da je P&G koncipiran tako da prednjači čak i u vremenima koja su puna izazova. Naša strategija, bazirana na inovacijama, nam omogućava da nas naši potrošači nagrađuju svaki put kada kupe neki od naših proizvoda, jer se držimo svog obećanja da ćemo uvijek nuditi proizvode superiorne kvalitete koji će im poboljšati život", dodaje Suljić.

Kada je riječ o brendovima, sva tri brenda jasno reflektuju P&G ciljeve s fokusom na inovacijama i na prepoznavanju potreba potrošača.

Ariel je bio jedan od prvih deterdženata koji su upotrijebili tehnologiju enzima, formula koju su P&G istraživači unaprijedili kroz kombinovanje svojstava čišćenja iz enzima i inkapsuliranog izbjeljivača, sve u jednom proizvodu. Što se tiče ovog proizvoda, istraživači, osviješteni potrošači, održivi razvoj i opredjeljenje, kaže Suljić, idu u istom smjeru.

Fokus Ariela je na dobijanju koncentriranog proizvoda koji može čistiti mrlje čak i na niskim temperaturama. Pranje odjeće na niskoj temperaturi tokom jedne godine prosječno može uštedjeti dovoljno energije da bi se odgledalo 1.500 epizoda neke sapunice ili da bi se skuhalo dovoljno vode za 2.600 šoljica čaja.

Pampers je, također, jedan od dobro poznatih P&G proizvoda iza kojeg stoje veliki istraživački napori. Proizvod je sam po sebi veoma inovativan, ali još uvijek se puno istražuje i stalno se uvode neke inovacije koje su bazirane na principima održivog razvoja, ali i na potrebama potrošača. Na primjer, tvornice Pampersa su smanjile otpad za 55%, upotrebu vode za 38%, potrošnju energije za 17% i emisiju CO2 za 10%, sve to u period od 2002. do 2008. godine.

Istovremeno, pelene se stalno poboljšavaju, poput uvođenje losiona u pelene, smanjenje težine pelene za više od 30% i sl. Pampers je, također, angažovan zajedno s UNICEF-om na poboljšanju života u nerazvijenim zemljama.

Još jedan P&G brand, Gillette, ima veoma jak inovativni karakter. Ovaj brend je veoma star, potječe sa početka 20. stoljeća. Namjera Gillettea da ponudi najbolje proizvode za brijanje, obilježila je rast ovog brenda kroz veoma jake tehnološke inovacije.

Kada je riječ o planovima za 2010. godinu, Suljić kaže da se, kao što i finansijski stručnjaci prognoziraju, nadaju stabilizaciji u kontekstu ritma ekonomskog rasta, koji je, naravno, sporiji u odnosu na prethodne godine.

"Što se tiče ponašanja bosanskohercegovačkih potrošača, možemo reći da oni uvijek cijene kvalitetne proizvode, te da obraćaju pažnju na odnos kvalitete i vrijednosti proizvoda. Naš cilj jeste, i uvijek će biti, da nudimo našim potrošačima pouzdane proizvode koji nude i vrijednost i kvalitet", ističe Suljić, te dodaje da će i u budućnosti poslovanje biti fokusirano na disciplinirano upravljanje gotovinom i troškovima i investiranje u kapacitet, inovacije i vrijednosti za potrošača.

"Stabilnost kompanije je bazirana na njenoj sposobnosti da izrađuje dugoročne strategije. Ključni elementi strategije su: razumijevanje potreba potrošača, razvoj proizvoda koji mogu ponuditi dobar odnos kvalitete i vrijednosti, pažnja koju polažemo na strukturu troškova i produktivnost, te posebna pažnja usmjerena na inovacije", kaže Suljić.

Ovo su, poručuje on, ključni segmenti koji služe za prevazilaženje teške ekonomske situacije s kojom se suočavamo na globalnom nivou.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.