NavMenu

Opština Srbac zainteresovana za uvođenje novih tehnologija - "Pametnim gradom" do ušteda

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 12.08.2020. 13:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jod2523/shutterstock.com)Ilustracija
Koncept pametnog grada koji spaja informacionu i komunikacionu tehnologiju mogao bi se primijeniti i u Srpcu kako bi se poboljšala efikasnost pružanja usluga građanima, zaključak je sa prezentacije koja je održana u zgradi Opštinske uprave u Srpcu.

Inženjer kompanije m:tel Dario Milić predstavio je delegacijama opštine Srbac i komunalnih preduzeća Vodovod i Komunalac mogućnost instaliranja elektronskih senzora za prikupljanje podataka kojima bi se poboljšao kvalitet života u gradskoj i ruralnim sredinama, po uzoru na koncept koji će se primjenjivati u Banjaluci i Gradišci.

- U Gradišci gdje ćemo putem daljinskog očitavanja dobijati podatke sa svih vodomjera, a saradnja je ostvarena i sa Banjalukom gdje će se novom tehnologijom uticati na bolje upravljanje parking mjestima, javnom rasvjetom i drugim segmentima društvenog života - rekao je Milić.

Na sastanku je zaključeno da bi uvođenje tehnologije "pametnog grada" u Srpcu bilo korisno u pogledu mjerenja vodostaja rijeka zbog čestih poplava i daljinskog očitavanja potrošnje vode, a naročito uštedama u javnoj rasvjeti.

- "Pametni grad" predviđa "smartlajt" rješenja kojim se smanjuju troškovi održavanja javne rasvjete jer sistem sam detektuje kvarove. Kada nema nikog prisutnog, svjetiljka svijetli sa oko 30% kapaciteta, a kada se detektuje prisutnost pojačava se na 100%. Senzore odlikuje mala potrošnja, domet od pet do 15 kilometara i trajanje baterije do 10 godina – rekao je Milić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti Dario Kresojević rekao je da u Srpcu ima 2.200 rasvjetnih tijela što pričinjava značajne troškove.

- Zbog toga smo nedavno krenuli sa modernizacijom rasvjete i umjesto starih postavljamo LED sijalice, a u cilju smanjenja potrošnje struje omogućićemo da 56 rasvjetnih tijela imaju programiranu jačinu u različitim vremenskim intervalima. Projektom "pametnog grada" omogućili bismo dodatne uštede - rekao je Kresojević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.