Izvor: Media Marketing | Srijeda, 12.08.2020.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Google vidi veliki potencijal u digitalnom audio oglašavanju

(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Google je digitalno audio oglašavanje, brzo-rastući medij oglašavanja, uvrstio u svoju ponudu za marketingaše i izdavače.

Uz svoju DV360 platformu, Google na svoje tržište dodaje i sekciju zvuka, predstavljajući nove opcije i alate za lakše kreiranje audio oglasa.

Oglašivači će sada moći da prodaju audio oglase programski Google Exchange-om, kroz Ad Manager.

Google forsira svoju ponudu audio oglasa za kupovinu i prodaju, dok medij istovremeno raste. Nova ponuda je aktuelna, jer odrasli u SAD-u, prvi put 2020. provode više vremena slušajući digitalni audio nego radio, a očekuje se da će taj jaz sljedeće godine dodatno porasti.

Dodatno, očekuje se da će domaća oglašivačka potrošnja za podcaste dostići vrtoglavih 782 mil USD dolara do kraja godine, a do 2022. taj broj će rasti do 1,3 mlrd USD.

Neki od partnera Googla, poput Spotifyja i iHearta već imaju ponude oglasa i tržišta za samostalno posluživanje usluge.

Google je takođe predstavio Audio Mixer, besplatni alat za marketingaše, i dodatak je njihovom proizvodu Brand Lift alatu za objedinjavanje mjerenja u audio, video i YouTube kampanjama.

Zbog činjenice da Google širi pristup programskom audio inventaru i objedinjuje mjerenja pod ‘jednim krovom’, marketingaši sa slabijom kupovnom moći će smatrati ove ponude jako privlačnim. Za male i srednje klijente ili agencije, kažu da je ova ponuda "zaista od pomoći."

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.