Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 12.08.2020.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U prvom kvartalu 2020. smanjene doznake iz inostranstva

(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Transferi iz inostranstva u BiH za prvi kvartal 2020. godine iznose 636,7 mil KM i manji su za 3,4% u odnosu na isti period lani, pokazuju to podaci Centralne banke BiH.

Ako se uzme u obzir da su prethodnih godina doznake konstantno rasle, može se pretpostaviti da je pad u transferima uzrokovan pandemijom virusa korona, koja je značajnije došla do izražaja tek u završnom periodu prvog kvartala.

U Centralnoj banci BiH rekli su da će se podaci za drugi kvartal znati krajem septembra, pa će se moći detaljnije vidjeti u kojoj mjeri su svi transferi smanjeni u periodu krize.

- Ostali tekući transferi u prvom kvartalu 2020. iznose 294,1 mil KM, od čega se 276,2 mil KM odnosi na socijalna davanja, odnosno penzije iz inostranstva. U istom periodu prošle godine, ostali tekući transferi iznosili su 282 mil KM, od čega se na penzije iz inostranstva odnosilo 270 mil KM - rekli su u ovoj finansijskoj instituciji.

Inače, u transfere Centralna banka računa novčane doznake iz inostranstva, koje čine više od 60% svih transfera, dok se ostatak odnosi na ostale transfere, u kojima najveći udio imaju penzije koje se uplaćuju iz inostranstva građanima BiH.

Prema njihovim podacima, u 2015. ukupne doznake iz inostranstva su iznosile 3,56 mlrd KM, dok su naredne godine iznosile 3,58 mlrd KM. U 2017. doznake su iznosile 3,88 mlrd KM, a 2018. godine 3,98 mlrd KM. Naredna 2019. godina ponovo je postavila rekord sa iznosom od čak 4,29 mlrd KM. Nagli skok se barem djelimično može objasniti povećanim brojem iseljavanja građana BiH u zemlje Evrope, dijelom radeći i na crno, a dio novca su vratili svojim porodicama koje su ostavili kod kuće. Kao što smo rekli, u prvom kvartalu došlo je do pada od čak 3,4% u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, bruto domaći proizvod BiH prošle godine je iznosio 33,4 mlrd KM, ili 9.560 KM po glavi stanovnika. Ako se ovi podaci dodaju ukupnim transferima u prošloj godini, dolazi se do podatka da su transferi učestvovali sa 12,5% u bruto domaćem proizvodu u cijeloj zemlji.

Zoran Pavlović, ekonomski ekspert, procjenjuje da će ukupne realne doznake iz inostranstva u BiH ove godine opasti za bar milijardu maraka, s tim da on upozorava da se dio doznaka ne šalje preko računa, već se donosi u gotovini i domaće institucije ih ne registruju kao doznake ili kao transfere. Ocjenjuje da bi zvanični podaci mogli pokazati manji gubitak jer će dio dijaspore više novca slati preko računa ako ne budu mogli lično doći i donijeti novac. Procjenjuje da ekonomska kriza u Evropi neće značajnije uticati na smanjenje doznaka, osim u slučajevima ako ljudi budu ostali bez posla i morali se vratiti u BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.