NavMenu

Rusija registrovala prvu vakcinu protiv Covid-19

Izvor: Sputnik Utorak, 11.08.2020. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Predsјednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv virusa korona. Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu na svijetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije (kovid 19), koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Putin je istakao da zna da vakcina djeluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere. Putin je rekao i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vrijeme.

- Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno – masovna proizvodnja ovog lijeka. Tako da bi svi koji to žele, naravno, to treba da urade isključivo dobrovoljno, o čemu sam već govorio više puta, svi koji žele mogli da iskoriste razvoj i dostignuća naših stručnjaka, naših naučnika - rekao je Putin.

Putinova ćerka testirala vakcinu

Putin je rekao i da je jedna od njegovih ćerki primila vakcinu protiv virusa korona.

- Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Poslije prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to - rekao je Putin na sjednici vlade gdje je objavljeno da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv kovida 19.

- Nakon druge vakcine, druge vakcinacije, temperatura joj je takođe malo porasla, a zatim spala. Osjeća se dobro, a titri su visoki - dodao je predsednik.

On je napomenuo da mnogi ljudi uopšte nemaju spoljne manifestacije, ni temperature poslije vakcinacije.

- Kao da ništa nisu ni radili - zaključio je Putin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.