Izvor: Telegraf | Utorak, 11.08.2020.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukupni gubici tri ex Yu avioprevoznika i do 100 mil EUR

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Preostali nacionalni avioprevoznici iz bivše Jugoslavije imaće rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procjena kreće do 100 mil EUR ukupno.

Većina aviokompanija takođe je izgubila zaradu i u 2019. godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obvezale su se na pružanje pomoći.

Nacionalni prevoznik Air Serbia, registrovao je više od 40 mil EUR direktnih gubitaka kao posljedica epidemije koronavirusa covid-19, pisalo je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Iz Ministarstva navode da će ta cifra rasti nakon što se dodaju indirektni gubici, ali da je zdravstvena kriza pokazala značaj Er Srbije i potrvrdila njen vitalni značaj za zemlju, jer je kompanija obavljala najveći dio do sada realizovanih humanitarnih i teretnih letova.

Dodaje se da se kompanija uočava s dugim putem ka oporavku, koji će trajati do 2021. Predstavnici države su ranije najavili da će pružiti finansijsku podršku nacionalnom prevozniku bilo dokapitalizacijom ili korporativnim obveznicama.

Croatia Airlines i Montenegro Airlines

Croatia Airlines zabilježila je neto gubitak od 23,1 mil EUR tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovini 2019. Tokom prvih šest mjeseci prihod je smanjen za 52,4%.

Kompanija je navela da je prerano procjenjivati finansijske posljedice, jer je pandemija još uvijek u toku, ali navela je da su bile velike. Firma je od države zatražila nešto više od 90 mil EUR za upravljanje krizom.

Montenegro Airlines takođe osjeća efekte pandemije. Kompanija je tokom prve polovine godine izgubila više od 15 mil EUR prihoda, dok tek treba procijeniti ukupne gubitke nastale pandemijom covid-19.

- Trenutno je nemoguće procijeniti gubitke kompanije kao rezultat korona virusa, jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilionskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni za 15.110.063 EUR - naveo je prevoznik.

Krajem prošlog mjeseca, crnogorska Vlada ubrizgala je 10,4 mil EUR u svog avioprevoznika, kako bi mu osigurala likvidnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.