NavMenu

Aerodrom Srebrno jezero mogao bi da postane i regionalni - Budući kompleks u Velikom Gradištu prostiraće se na 215 hektara

Izvor: eKapija Utorak, 11.08.2020. 11:55
Komentari
Podeli
Srebrno jezero (Foto: Rajko R. Karišić)Srebrno jezero
Budući kompleks aerodroma Srebrno jezero u opštini Veliko Gradište prostiraće se na 215 hektara, a u prvoj fazi gradnje koju je eKapija najavila krajem prošle godine, obuhvatiće poletno-sletnu stazu sa rulnim stazama u dužini od 1.500 metara.

Ovo je navedeno u Elaboratu za rani javni uvid plana detaljne regulacije izgradnje aerodroma, čiji je naručilac Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

U planu je navedeno da da područje izgradnje aerodrom obuhvata dijelove katastarskih opština Veliko Gradište, Kumane i Kisiljevo, u zoni šumskog kompleksa Beli bagrem koji, kako se navodi, više nije potreban za izgradnju golf terena i ranije planiran način korišćenja.

- Plansko područje trenutno obuhvata neizgrađeno, poljoprivredno zemljište koje presijecaju nekategorisani putevi i melioracioni kanali, a u sjevernom dijelu planskog obuhvata nalazi se postojeća, neinstrumentalna travnata poletno-sletna staza dužine 800 metara – stoji u dokumentaciji.

Prema planu, postojeća travnata poletno-sletna staza biće zadržana, a postojeće melioracione kanale neophodno je rekonstruisati i zacjeviti, a pojedine trase i izmjestiti. Planom se uzima u obzir i budući razvoj aerodroma, te njegova dogradnja i povećanje kapaciteta. Ističe se da je, prema važećoj planskoj dokumentaciji šireg područja, planirani aerodrom Srebrno jezero moguće uključiti i u mrežu regionalne ponude.

- Planirana je izgradnja poletno-sletne staze orijentacije istok - zapad, sa rulnim stazama, koja će se graditi fazno: u prvoj fazi dužine 1.500 metara, a rezerviše se prostor za nastavak izgradnje i razvoj aerodroma u budućnosti, sa dužinom poletno-sletne staze od 1.800 metara u drugoj fazi, odnosno 2.400 metara u trećoj fazi. Pod uglom, sa poletno-sletnom stazom orijentacije istok – zapad, ukršta se još jedna planirana travnata poletno-sletna staza – navedeno je u elaboratu.

U južnoj zoni planskog područja, planirane su zone za lociranje javno-komercijalnih sadržaja i tehničkih sadržaja aerodroma Srebrno jezero.


Saobraćajni pristup do kompleksa aerodroma je planiran preko nove saobraćajnice, koja se odvaja od postojeće saobraćajnice koja vodi ka turističkom naselju Beli bagrem.

Istaknuto je da je osnovni cilj izrade plana obezbjeđenje prostornih uslova za turistički i ekonomski razvoj područja, što će se postići izgradnjom aerodroma Srebrno jezero.

- Komunikacija u saobraćajnom smislu, izgradnjom aerodroma, postaje značajno efikasnija, što bi se odrazilo na veću zainteresovanost potencijalnih investitora i poboljšanje dostupnosti područja – navodi se u planskom dokumentu koji su izradile firme Arhiplan iz Aranđelovca i Andzor engineering iz Novog Sada.

Inače, prema Regionalnom prostornom planu za područje Podunavskog i Braničevskog upravnog okruga, planirano je i zadržavanje postojećih sportsko-turističkih aerodroma (Radinac – Smederevo, Rudine - Smederevska Palanka i Kostolac), sa rehabilitacijom poletno-sletnih staza u skladu sa mogućnostima u narednom periodu, pa i davanje ovim aerodromima šireg, regionalnog značaja, a nije isključena ni izgradnja novih.

Elaborat je na ranom javnom uvidu do 25. avgusta 2020. godine.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.