Izvor: eKapija | Utorak, 11.08.2020.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće sanacija tramvajske pruge od "S" krivine do Marijin Dvora - Potpisan ugovor vrijedan blizu 600.000 KM

(Foto: Gras.ba)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potpisao je u ponedjeljak, 10. avgusta, Ugovor za sanaciju tramvajske pruge na dionici "S" krivina – tramvajsko stajalište Marijin Dvor sa predstavnikom izvođača radova Konzorcija OK BAU Gradačac i Željo Konjic Jasminom Beširevićem.

Ugovor je potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova.

Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951 KM.

- Sanacija tramvajske pruge od "S" krivine kod hotela Holiday Inn do stajališta Marijin Dvor, ukupne dužine 368,88 metara podrazumjeva iskop kolosječne ispune u dubinu do gornje površine postojeće betonske ploče i u prosječnoj širini 2,40 m. U fazi gornjeg stroja podrazumijeva se zamjena postojećih šina, poprečnih razupora i sistema pričvršćenja. Postojeće šine 60Ri1 i 59Ri1 se mijenjanju novim - naveo je ministar Kalem.

Naglasio je da su nastojanja Vlade KS kroz ovaj projekt, kao i projekt obnove pruge od Marijin Dvora do Ilidže, unaprijediti javni gradski prijevoz u Kantonu.

Rok za izvođenje radova je 40 dana, a počet će odmah nakon što se imenuje nadzorni organ nad izvođenjem radova, te obave druge administrativne pripreme, rekao je ministar.

Javnost će biti blagovremeno i kontinuirano informisana o načinu odvijanja tramvajskog i motornog saobraćaja tokom izvođenja radova, navodi se na sajtu Grada Sarajevo.

Po riječima ministra Kalema, tramvajska pruga na dijelu od "S" krivine do stajališta Marijin Dvor obnovljena je poslednji put daleke 1978. godine. Dug eksploatacioni period bez ulaganja u kapitalnu obnovu pruge, kao i primijenjen kruti sistem oslanjanja, rezultirali su trajnim deformacijama kolosječnih komponenata i permanentnim razaranjem kolosječne asfalt-betonske ispune, saopćeno je iz Vlade KS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.