Izvor: Agroklub | Utorak, 11.08.2020.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U SAD žele da podstaknu korišćenje električnih kamiona

Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Koalicija sastavljena od 15 država kao i glavni grad Vašington namjeravaju da podstaknu korišćenje električnih vozila srednje i teške kategorije, uključujući kamione za prevoz tereta, piše modernfarmer.

Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), najveći pojedinačni sektor otpreme tereta je poljoprivreda, što znači da se najviše ovih vozila koristi u te svrhe. Dakle, novi plan ili njegov početak, ako se usvoji, imaće velike efekte na industriju.

Prema podacima iz 2012. godine, 22% isporučene robe u SAD-u bili su poljoprivredni proizvodi, uključujući pripremljenu hranu, žitarice i drvo, a oko 75% tih proizvoda prevozilo se kamionima.

Koalicija se okupila nakon najave Savezne države Kalifornije gdje će zahtijevati sve veći postotak električnih vozila. Taj prvobitni plan, povećavao bi se od svog početka 2024. godine, tako da bi 100% svih kamiona kupljenih u Kaliforniji bilo električno do 2045. godine.

Preostalih 14 država nisu u potpunosti razradile detalje plana, a mogu i ne moraju precizno da prate kalifornijski način. Cilj je postavljen tako da do 2030. godine bude 30% djelimično električnih vozila, a do 2050. sva bi trebalo da budu na električni pogon.

Države koje su se pridružile ovoj koaliciji imaju snažan poljoprivredni sektor. Mnoge su vodeće u određenim dijelovima industrije poput Njujorka sa mlječnim proizvodima ili Vašingtona sa jabukama i ostalim koštičavim voćem.

Problem predstavlja izgradnja infrastrukture u ruralnim područjima kako bi se obezbijedilo da električni kamioni mogu da dođu do poljoprivrednih proizvoda. To će dosta koštati, ali u pogledu energetske nezavisnosti i javnog zdravlja to je važna stavka.

Mali električni kamioni, teretna vozila i slično, tek počinju da dobijaju na tržišnoj važnosti, ali veliki tegljači i dalje se čine daleko od masovnog usvajanja. Zamijeniti američki teretni prevoz sa fosilnih goriva na takav pogon čini se kao težak zadatak iako se radi na tome. Ti ciljevi mogu da se sprovedu i da se tako osigura da usjeve i druga poljoprivredna dobra proizvođači isporučuju isključivo električnim vozilima.

Trend električnih vozila i dalje je u porastu, a nakon što su mala vozila zabelježila dobru prodaju i prihvaćenost na tržištu, proizvođači žele da razviju nova, veća vozila.

Tako je najpoznatiji proizvođač električnih vozila Tesla najavio izradu svog Cybertrucka koji ima funkciju da se pretvori u "pick up", a kako navodi oilprice kompanija se pohvalila sa 650.000 rezervacija za to vozilo i saopštila će prva takva vozila biti dostupna krajem sljedeće godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.