Izvor: Balkan Green Energy News | Ponedjeljak, 10.08.2020.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska unija od 2021. godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad

Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Evropska unija od 1. januara slijedeće godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad koji će članice morati da uplaćuju u budžet Unije.

Kako piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posljedica pandemije korona virusa, koji je vrijedan 750 mlrd EUR.

U zaključcima sa sastanka Savjeta EU o mjerama za oporavak od pandemije navodi se da će kao prvi korak u okviru obezbeđivanja novih prihoda EU od 1. januara 2021. biti uveden porez koji će u stvari biti dio nacionalnih doprinosa koji već sada uplaćuju članice.

Nacionalne doprinose obračunava Evropska komisija na osnovu postojeće obaveze izvještavanja u skladu sa Direktivom o ambalažnom otpadu. Na osnovu te Direktive članice EU dostavljaju podatke o plastičnoj ambalaži i recikliranju.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 EUR po kilogramu sa mehanizmom koji bi trebalo da spriječi pretjerano umanjenje nacionalnih doprinosa, navodi se u zaključcima koje je usvojilo Savjet EU.

Inače, osim ovog poreza na otpad, EU planira da uvede i CO2 porez na robu koja se uvozi iz zemalja sa emisijama koje su veće od referentne vrednosti EU.

Mark Victory, urednik globalnog portala o robama ICIS, kaže da i dalje nije jasno kako će se ovaj porez obračunavati, kako će uticati na lanac snabdijevanja i da li će to dovesti do promjena u regulativi koja se odnosi na plastiku.

Novi namet nije u stvari porez, iako se tako naziva, jer ga plaćaju države, a ne građani i firme, piše Victory u svojoj analizi.

Kako će države prikupiti novac zavisi od njih samih, a Savjet EU nije predložio nikakve prijedloge na tu temu. Članice EU su slobodne da primjene različite pristupe i mogu da prikupe novac iz različitih dijelova lanca snabdijevanja, što će zahtijevati promjene u propisima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.